Το αριστούργημα του Γεωργίου Βιζυηνού "Το μόνον της ζωής του ταξείδιον" ανεβάζει ο Δήμος Αβδελιώδης
Ενώ συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι δύο παραγωγές του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας ο χορός του θανάτου στην Κεντρική σκηνή και η Χάιντι στην Παιδική σκηνή, το θέατρο στο πλαίσιο της πολιτικής των μετακλήσεων, παρουσιάζει το αριστούργημα του Γεωργίου Βιζυηνού «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων την Δευτέρα και Τρίτη 16 και 17 Ιανουαρίου αντίστοιχα στις 21:15 ( πληροφορίες - κρατήσεις 2610 273613) .
Πρόκειται για το αυτοβιογραφικό «Ταξείδιον» που έκανε ο ίδιος ο συγγραφέας, ορφανός από πατέρα, το 1859 στην ηλικία των δέκα χρόνων, πηγαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη παραγιός σ’ ένα σκληρό και τυραννικό ράφτη.
Ο εγκλεισμός του στο ραφτάδικο, οι φόβοι και οι προσδοκίες του, η φαντασία του μικρού παιδιού, όταν μαθαίνει την ύστατη επιθυμία του παππού του, να ταξιδέψει μέσα στη νύχτα, πάνω σ’ ένα άλογο, για να του κλείσει τα μάτια, ενορχηστρώνονται με ποίηση, ρεαλισμό και στοχασμό, σε ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα που γράφτηκαν ποτέ στην παγκόσμια ιστορία της λογοτεχνίας.
Έγραψαν για την παράσταση:
«Ο Αβδελιώδης, αντιμετώπισε το έργο σαν «λειτουργία», χωρίζοντάς το σε επεισόδια και στάσιμα. Διδαγμένοι στις απαιτήσεις του λόγου με ιερότητα, οι δύο ηθοποιοί εκτελούν την πρόζα σαν εκκλησιαστική μουσική παρτιτούρα, απογειώνοντας την πεμπτουσία του περιεχομένου μέσα από μια ατμόσφαιρα μυσταγωγίας. Η απόδοση των εσωτερικών ρυθμών της ποιητικής πρόζας του Βιζυηνού οδηγεί σε πρωτόγνωρες ψυχικές σφαίρες και το θεατή. προσφέροντάς μας γενναιόδωρα ένα φάρμακο ψυχής και καθαρής αισθητικής.» Ελευθεροτυπία, Ιωάννα Κλεφτόγιαννη.
«Παρακολούθησα την παράσταση και εκστασιάστηκα. Μια ψυχαγωγική βραδιά όπου το χιούμορ αντισταθμίζει το έρεβος της ανθρώπινης ύπαρξης στα μισοσκότεινα.»
Critique.gr, Κωνσταντίνος Μπούρας
«Πάει και τελείωσε: Ο Δήμος Αβδελιώδης είναι Δάσκαλος. Ο τρόπος που δίδαξε στον νεαρό Γιώργο Νικόπουλο – έναν εξαιρετικό προφανώς δέκτη χωρίς, όμως καμία πείρα – το διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον», σε διασκευή και σκηνοθεσία του, είναι καθηλωτικός: δεν είναι που το παιδί πάλλεται από συγκίνηση, δεν είναι που «αναδεύει» σαγηνευτικά στο σανίδι, είναι, κυρίως, η καθαρότητα με την οποία καταφέρνει να αποδώσει, να μεταγγίσει στον θεατή τον λόγο του Βιζυηνού – μία γλώσσα σίγουρα εντελώς άγνωστή του πριν δουλέψει το κείμενο. Δείτε τον! Και ακούστε τον!»
Τα Νέα, Γιώργος Δ.Κ Σαρηγιάννης
Ερμηνεύουν εναλλάξ οι ηθοποιοί, Γιώργος Νικόπουλος, Δανάη Ρούσσου
Συμμετέχουν ζωντανά οι μουσικοί
Ολγα Σμιρνόβα,Βιολοντσέλο, Αλέξανδρος Αβδελιώδης,πιάνο
Σκηνοθεσία - Διασκευή: Δήμος Αβδελιώδης
Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης
Διδασκαλία λόγου & κίνησης – Σκηνική όψη: Δήμος Αβδελιώδης
Τιμή εισιτηρίου 15 ευρώ.
ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗΣ – ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Δήμος Αβδελιώδης γεννήθηκε το 1952 στη Χίο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή Θεοδοσιάδη.
Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου από το 1997 ως το 2000 και από το 2004 ως το 2010.
Δίδαξε κινηματογράφο και θέατρο στο Πάντειο πανεπιστήμιο από το 1993 έως το 1997.
Τιμώμενο πρόσωπο στο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου Καΐρου το 2010 για τη συμβολή του στην παγκόσμια γλώσσα του θεάτρου.
Έλαβε το βραβείο GOVI στη Γένοβα (2001) , για την ανάδειξη της μορφής ιδιαίτερων γλωσσικών διαλέκτων και πολιτισμικών στοιχείων στο κινηματογραφικό του έργο.
Η ταινία του «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» ψηφίστηκε από την Π.Ε.Κ.Κ το 2007, ανάμεσα στις 10 καλύτερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου.
Θέατρο:
2011 «Πέρσες» Αισχύλου
1ο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Πολιτ. Οργανισμού Δήμου Αθηναίων
2010 «Ταξιδεύοντας με τον Παναίτ Ιστράτι» δραματουργία Μπουμπουλίνα Νικάκη, ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ
2010 «Ιχνευτές» του Σοφοκλή
2010 «Το Μόνον της Ζωής του Ταξείδιον» του Γ. Βιζυηνού
2009 «Βαβυλωνία» ( Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδας ) του Δ. Βυζάντιου
2009 «Μαράν Αθά» διασκευή και σκηνοθεσία του ομώνυμου μυθιστορήματος του Θωμά Ψύρρα
2007 «Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος Δράκος» του Δήμου Αβδελιώδη
2003 «Άσμα Ασμάτων» του Σολομώντος
2001 «Λίγ’ απ’ όλα» του Αντώνη Μόλλα (ζωντανή εκδοχή του θεάτρου σκιών) θέατρο ΣΦΕΝΔΟΝΗ
1995 «Τρία ελληνικά παραμύθια» με την Αγνή Στρουμπούλη
1992 «Μορφές από το έργο του Βιζυηνού» με την Αννα Κοκκίνου, θέατρο ΣΦΕΝΔΟΝΗ
Ετοιμάζονται:
2011 «Η νοσταλγός» του Α. Παπαδιαμάντη, έναρξη 9 Δεκεμβρίου, θέατρο ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ, Μαίρης Ιγγλέση
2012 «Ερωφίλη» του Γ. Χορτάτση, έναρξη 5 Ιανουαρίου, ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
2012 «Η Γυναίκα της Ζάκυθος» του Δ. Σολωμού, έναρξη 13 Ιανουαρίου
Φιλμογραφία:
1999 «Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων» - Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής. Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) – Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου - 4 βραβεία στο Forum Φεστιβάλ Βερολίνου – Βραβείο Σκηνοθεσίας, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
1990 «Νίκη της Σαμοθράκης» -Κρατικά βραβεία, ποιότητας ταινίας, μουσικής, μακιγιάζ και ήχου.
1987 «Το Δέντρο που Πληγώναμε» - Βραβείο της C.I.F.E.J., Φεστιβάλ Βερολίνου 1987 – Επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στο Φεστιβάλ Καννών.
Εβδομάδα της Κριτικής (Semaine de la critique) – Χρυσός και Αργυρός Ελέφαντας καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας, Φεστιβάλ Νέου Δελχί κ.α.
1982 «Αθέμιτος Συναγωνισμός» - 1ο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής και Βραβείο Κοινού, Φεστιβάλ Δράμας 1984.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια