Στο Πολύεδρο συνεχίζεται ο κύκλος εκδηλώσεων «Έρως ad aeternitatem: Περιπέτειες του ερωτικού λόγου»

Συνεχίζεται ο ενδιαφέρων θεματικός κύκλος εκδηλώσεων του Πολύεδρου, στην οδό Κανακάρη στην Πάτρα, που αφορά στην ερωτική λογοτεχνία με τίτλο «Έρως ad aeternitatem: Περιπέτειες του ερωτικού λόγου».

Συγγραφείς, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, μεταφραστές και κριτικοί της λογοτεχνίας συναντιούνται, για να αναδείξουν αισθησιακές, μα και λεπταίσθητες στιγμές της παγκόσμιας λογοτεχνικής παραγωγής. Επίσης στόχος της ενότητας είναι να ρίξει φως, πλαγίως έστω, στα παρασκήνια της ερωτικής λογοτεχνίας και στον κοινωνικό της ρόλο.

Τι είναι η ερωτική λογοτεχνία; Ποια τα όριά της; Πόσο παλιός είναι ο έρωτας στο γραπτό λόγο; Υπάρχει χυδαιότητα στην Τέχνη; Σε ποιον βαθμό η λογοτεχνία διαμορφώνεται από την ιστορική συγκυρία και πώς, με τη σειρά της, διαμορφώνει την κοινωνία που την υποδέχεται;

Σε αυτά και σε πολλά ακόμη ερωτήματα επιχειρούν να απαντήσουν άνθρωποι που καταπιάστηκαν κατά καιρούς με έργα − αρχαία, νεότερα ή σύγχρονα − από το φάσμα του λογοτεχνικού ερωτισμού και που μελέτησαν τις επιμέρους τάσεις οι οποίες διαμορφώθηκαν εντός του. Κάποια έργα καταδικάστηκαν ως ρυπαρογραφήματα, άλλα αποθεώθηκαν ως κλασικά αριστουργήματα. Τα περισσότερα, πάντως, κατάφεραν να ταράξουν τα νερά της εποχής τους.

Η επόμενη προγραμματισμένη εκδήλωση του κύκλου «Έρως ad aeternitatem: Περιπέτειες του ερωτικού λόγου» είναι την προσεχή Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013, στις 8.30 μ.μ., στον κήπο του Πολύεδρου στην Πάτρα, όπου η Ευτυχία Παναγιώτου και η Αθανασία Δανελάτου συνομιλούν για το φύλο, τον έρωτα και την αλήθεια στον ποιητικό λόγο Αμερικανίδων και Ελληνίδων κατά την περίοδο 1950-1990.

Ο έρωτας στον καθρέφτη- Αντανακλάσεις του έμφυλου στη σύγχρονη ποίηση

Οι ομιλήτριες γυρίζουν από την ανάποδη τον καθρέφτη που αντανακλά το ερωτικό πρόσωπο του θηλυκού φύλου στον κόσμο. Και αναζητώντας το βλέμμα που του δίνει το νόημά του, συζητούν για το πώς η ποίηση των γυναικών στον 20ό αιώνα- διατυπώνοντας το αποκλεισμένο, το ανείπωτο, το αποσιωπημένο- αποκαλύπτει την παραμορφωτική διάθλαση του εαυτού στη συνάντησή του με τον άλλον, διασαλεύει τη φαντασία που διέπει τις σχέσεις φύλου και εισάγει εκ νέου το ερώτημα του έρωτα, ως ερώτημα της φιλοσοφίας-  τού μαζί.

Με αναφορά στον ποιητικό λόγο των Ελληνίδων της Μεταπολίτευσης, και συγκεκριμένα στο παράδειγμα της Τζένης Μαστοράκη και της Κατερίνας Γώγου, η Ευτυχία Παναγιώτου θ’ αναλύσει τη σχέση έρωτα-κινδύνου, του τρόπου που το θηλυκό ποιητικό υποκείμενο της εποχής συγκροτεί την ταυτότητα φύλου μαζί με το κοινωνικό σύμπτωμα, διατρέχοντας όμως τον κίνδυνο μιας «υποκειμενικοποίησης» που του στερεί την ερωτική του ελευθερία.

Η Αθανασία Δανελάτου θα αναπτύξει, με άξονα το ποίημα της Εlizabeth Βishop «Τo be written in the mirror with whitewash», με ποιο τρόπο οι πολιτιστικές γενικεύσεις για τα φύλα και η αντανακλαστική σχέση τους στον τρόπο συγκρότησης του εαυτού, αποξενώνουν το υποκείμενο από την αλήθεια του και τρέπουν τον έρωτα από πεδίο απόλαυσης του σώματος σε πεδίο διευθέτησης της απόλαυσης  της  ισχύος, δημιουργώντας το φύλο-σύμπτωμα.

Στην εκδήλωση θα ακουστούν ποιήματα που έγραψαν οι Ελληνίδες Κατερίνα Γώγου, Τζένη Μαστοράκη καθώς και ποιήματα που έγραψαν οι Αμερικανίδες Louige Bogan, Elizabeth Bishop, Dorothy Parker, Denis Levertov, Marianne Moore, Alice Walker και Sarah Teasdale, σε μετάφραση Αθανασίας Δανελάτου.

Αθανασία Δανελάτου

Είναι δικηγόρος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην κοινωνιολογία του φύλου. Γράφει και μεταφράζει στα ελληνικά ποίηση.

Ευτυχία Παναγιώτου

Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1980. Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και νεοελληνική φιλολογία στο Λονδίνο. Εργάζεται ως επιμελήτρια εκδόσεων, μεταφράζει ποίηση, αρθογραφεί σε περιοδικά και εφημερίδες. Έχει μεταφράσει τα Ερωτικά ποιήματα της Ανν Σέξτον και ποιήματα της Ανν Κάρσον.

Έγραψε τα βιβλία ποίησης Μέγας κηπουρός, Κοινωνία των (δε)κάτων, 2007 και Μαύρη Μωραλίνα, Κέδρος, 2010.

*Στη συνέχεια στο πλαίσιο πάντα του ίδιου κύκλου, θα πραγματοποιηθεί στις 11/10/2013 εκδήλωση με θεματικό επίκεντρο «Έρως και ερωτισμός στα μυθιστορήματα της υστεροβυζαντινής περιόδου» και ομιλήτρια την Τίνα Λεντάρη Λέκτορας στον Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.