Πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης στα Καλάβρυτα.

Ο Δήμος Καλαβρύτων, με ιδιαίτερη συγκίνηση, αποτίνοντας φόρο τιμής, στους άδικα εκτελεσθέντες Καλαβρυτινούς, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, το Δεκέμβρη του 1943, με αποκορύφωμα το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, της 13-12-1943 και με σεβασμό στη μνήμη τους, τιμώντας την εφετινή επέτειο των 70 χρόνων από την αποφράδα εκείνη μέρα, παραδίδει, σήμερα, στη δημοσιότητα, ένα συλλεκτικό, επετειακό και καλαίσθητο λεύκωμα για τα «70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα», που περιέχει χαρακτικές δημιουργίες επώνυμων και ανώνυμων δημιουργών, εμπνευσμένες από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, όπως, του Σπύρου Βασιλείου, του Γιώργου Βελισσαρίδη, του Τάσσου, του Τάκη Μάρθα, του Ρουσσέτου Παναγιωτάκη και πολλών άλλων, καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων μνήμης,που κορυφώνονται την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, με το παλλαϊκό μνημόσυνο στα Καλάβρυτα, με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και πολλών άλλων επισήμων.

Με κεντρικό σύνθημα «να κλείσει το τραύμα, αλλά να μη σβήσει η μνήμη», ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, κ. Γιώργος Λαζουράς, στο σύντομο πρόλογό του, στο επετειακό λεύκωμα, αναφέρει επί λέξει:

«Συμπληρώνονται, φέτος, 70 χρόνια από τη μοιραία, 13η Δεκεμβρίου του 1943, ημερομηνία που σφράγισε, ανεξίτηλα, τα Καλάβρυτα και που προσδιόρισε έκτοτε το χαρακτήρα, τη φυσιογνωμία, ακόμα και το ψυχισμό των Καλαβρύτων και των Καλαβρυτινών.

Υπάρχουν θηριωδίες, που είναι αδύνατο, να παραδοθούν στη λήθη. Τα Καλάβρυτα, γνώρισαν και υπέστησαν το απόλυτο κακό, στην πιο ακραία εκδοχή του. Η ομαδική δολοφονία των ανδρών κατοίκων του από τον τακτικό γερμανικό στρατό κατοχής (τη βέρμαχτ), θα στοιχειώνει, για πάντα, θύματα και θύτες και θα καλεί, όλους και όλες, σε στοχασμούς και αναστοχασμούς, πάνω στη φύση και στα δεινά, που προκαλούν, ο φασισμός, ο ναζισμός και τα ολοκαυτώματα.

Ο Δήμος Καλαβρύτων, αντιλαμβάνεται, διαχρονικά, το ρόλο του, ως θεματοφύλακας για τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης του τόπου. Πρόκειται για μια κορυφαία ευθύνη που την αποδεχόμαστε όλοι, με τιμή και πλήρη συνείδηση των υποχρεώσεών μας.

Είναι η υποχρέωση, απέναντι στους νεκρούς, απέναντι στους ζωντανούς, απέναντι στον τόπο και τους ανθρώπους του. Η υποχρέωση, απέναντι στη μνήμη και ενάντια στη λήθη, απέναντι στην ίδια τη ζωή.

Σήμερα, με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη και στη θυσία των άδικα εκτελεσθέντων συμπολιτών μας, διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη τους και εμπνεόμαστε από τα μηνύματα της θυσίας τους που είναι “καταδίκη του ναζισμού και του κάθε μορφής ολοκληρωτισμού”, “ποτέ πια πόλεμος”, “ειρήνη”, “φιλία, συνεργασία και συναδέλφωση των λαών”.

Σήμερα, 70 χρόνια μετά το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, ο ελληνικός λαός μαζί και με άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, με αγώνες, διαμορφώνουμε, στην Ευρώπη, ένα μέλλον ειρήνης, δημοκρατίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα μέλλον στο οποίο δεν έχουν, πλέον, θέση οι καταστροφές και τα ολοκαυτώματα.

Εμείς και ιδιαίτερα οι νέοι μας, έχουμε χρέος, αλλά και συμφέρον να είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή μίσους, μισαλλοδοξίας, καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βαρβαρότητας και πολέμου.

Μόνο σε μια Ευρώπη και σ’ έναν κόσμο, όπου δεν κυριαρχούν, η βία, το μίσος και οι διαχωρισμοί, μπορούν οι νέοι μας να αναπτύξουν πλήρως τα χαρίσματά τους, τις ικανότητες και τις γνώσεις τους και να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο.

Τα σημερινά Καλάβρυτα – αναστημένα από τις στάχτες της καταστροφής – βαδίζουν στο δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης, επιδιώκοντας την ευημερία των συμπολιτών μας και ιδίως των νέων μας.

Με αφορμή, τα εβδομηντάχρονα του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, προχωρήσαμε στην έκδοση αυτού του μικρού λευκώματος, που φιλοξενεί χαρακτικές και εικαστικές δημιουργίες, οι οποίες αντλούν την έμπνευσή τους, από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα.

Πρόκειται, για έναν, ελάχιστο φόρο τιμής, τόσο, προς τους άδικα εκτελεσθέντες συμπολίτες μας, όσο και στις ηρωίδες Καλαβρυτινές μάννες και γυναίκες, που ανάστησαν την Πόλη μας από την καταστροφή, αλλά και για μια σημαντική συμβολή στη διατήρηση της μνήμης του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, που είναι, για όλους μας, κορυφαία πηγή διηνεκούς φρονηματισμού, αέναου προβληματισμού και συνεχούς περίσκεψης».

Επίσης, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που περιέχονται στο επετειακό και συλλεκτικό λεύκωμα, που εξέδωσε ο Δήμος Καλαβρύτων, προσκαλεί, τους πάντες, να τιμήσουν τους Καλαβρυτινούς που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στην περιοχή του Δήμου Καλαβρύτων, και στα Καλάβρυτα, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, με την παρουσία τους, στις Επετειακές Εκδηλώσεις Μνήμης, για τα 70 χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, που κορυφώνονται την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013 στη Μαρτυρική Πόλη των Καλαβρύτων με την τέλεση πάνδημου Μνημοσύνου.

Το Λεύκωμα αυτό και το πρόγραμμα, θα παρουσιασθεί, στα μέσα ενημέρωσης, στην Πάτρα, στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό», την Τετάρτη, στις 04 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00 το πρωί.

Ακολουθούν, η συλλεκτική αφίσα και το συλλεκτικό, επετειακό λεύκωμα, με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.