Χρήστος Πατούχας: Η νέα δημοτική θητεία, οι δυσκολίες της, οι προοπτικές της

"Με την ορκωμοσία και την ανακοίνωση από τον Δήμαρχο του νέου σχήματος διοίκησης του Δήμου, αρχίζει επί της ουσίας η νέα 5ετής δημοτική θητεία. Σε πολύ κρίσιμο χρονικό σημείο για το μέλλον της πόλης, σε πολύ δύσκολες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες.

Πολύ συνοπτικά θα πω, πρώτον, ότι οι στρατηγικές επιδιώξεις- στόχοι της πόλης μας και του Δήμου, αμφισβητούνται ημιεπίσημα αλλά και επίσημα, δεν διεκδικούνται επί της ουσίας από την δημοτική αντιπολίτευση, υπεύθυνοι και μη αλληλοσυμπληρώνουν την κυβερνητική ατολμία, την παρελκυστική τακτική, την συνολική καταδίκη της Αυτοδιοίκησης σε οικονομικό μαρασμό, με απώτερο αλλά βέβαιο στόχο την υποταγή της στα οικονομικά συμφέροντα που διαρκώς καραδοκούν.

Δεύτερο: Η κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων , είναι η χειρότερη της τελευταίας 15ετίας. Η λαϊκή οικογένεια χειμάζεται από το πενιχρό της εισόδημα και το πρωτοφανές, «αναπτυξιακό» κύμα ακρίβειας που εκτείνεται σε όλα τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης. (Καύσιμα, θέρμανση, ενέργεια, είδη διατροφής, είδη καθημερινής χρήσης). Ο μισθός και η σύνταξη δεν επαρκούν για την κάλυψη των δαπανών ούτε του μισού μήνα. Οι άνθρωποι βασανίζονται από τις στερήσεις, την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση επαίρεται για την «κανονικότητα της». Η πολιτική των τιμών έχει την ίδια λογική αφαίμαξης υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου, που επιδείχθηκε σε όλη την διάρκεια της κρίσης και των μνημονίων, μάλιστα τώρα με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Είναι φυσικό, στο επόμενο διάστημα, η απόλυτη προτεραιότητα κάθε πολιτικής δράσης του ευρύτερου εργατικού και λαϊκού κινήματος, να έχει στο κέντρο του ενδιαφέροντος της τα συμφέροντα των εργαζομένων, την προστασία τους, από μία πολιτική που τους κατασπαράζει, που διαλύει την κοινωνική συνοχή, που με τρόπο επιθετικό και χαιρέκακο, επιβάλλει την ταξική υποταγή σαν τον στρατηγικό στόχο των επόμενων δεκαετιών. Πολύ περισσότερο όταν με την πολιτική αυτή, επί της ουσίας συντάσσεται το σύνολο των «κυβερνητικών» κομμάτων. Στο άρμα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, στην συνολική προσπάθεια διάλυσης κάθε αντίστασης, κάθε εστίας ανατροπής.

Τρίτο: Αυτή καθαυτή η Αυτοδιοίκηση, οδηγείται στην απόλυτη απαξίωση και χρεοκοπία, με μακροπρόθεσμα εκπονημένο σχέδιο, όντας η ίδια και τα θεσμικά της όργανα, δέσμιοι της ίδιας εξοντωτικής πολιτικής και του αντιλαϊκού προσανατολισμού. Στον στόχο αυτό ενσωματώνονται, όλες οι επιμέρους «μεταρρυθμίσεις», όπως οι πρόσφατες με την κατάργηση δημοτικών οργανισμών κυρίως κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Ο  προφανής στόχος, η Αυτοδιοίκηση συνολικά, όπως και το κεντρικό Κράτος, να υπηρετήσουν πρωτίστως τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, την απόλυτη στρατηγική του σύγχρονου καπιταλιστικού εκσυγχρονισμού.

Είμαστε συνεπώς, όλοι όσοι σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο, υποχρεωμένοι να αγωνιζόμαστε για την ανάταξη του συνολικού πολιτικού συσχετισμού. Για την ανάπτυξη του κινήματος και των αγώνων. Για επί μέρους και συνολικές νίκες.

Κρίνω στο σημείο αυτό, απαραίτητο να διατυπώσω την προσωπική μου γνώμη για την υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας στο να διατυπώνει με σαφήνεια, με την αναγκαία εκλαΐκευση, την πολιτική διάσταση των προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης και το σχέδιο που προτείνουμε για να αποκτήσει ρόλο και φιλολαϊκά χαρακτηριστικά. Σαφώς, εννοώ το ΚΚΕ και την συνολική του πολιτική, που πρέπει να γίνει κτήμα των μαζών και της εργατικής τάξης σε κάθε σημείο της χώρας. Όταν όλοι πρέπει να ανεβάσουμε την παρέμβαση μας τουλάχιστον ένα επίπεδο πιο πάνω, είναι αναγκαίο οι πολιτικές επεξεργασίες να ανεβάσουν την ποιότητα και την μαζική κατανόηση τους. Προφανώς, η ίδια ανάγκη υπάρχει σε όλες τις πλευρές του μαζικού κοινωνικού αγώνα, σε όλα τα επίπεδα των ιδεολογικών και πολιτικών κοινωνικών συγκρούσεων. Η δραστική και ευθεία αναβάθμιση της πολιτικής μας επιρροής, είναι αναγκαία συνθήκη στο στόχο της ευρύτατης κοινωνικής συμμαχίας για καθοριστικές για το μέλλον νίκες και αλλαγή των συσχετισμών.

Επανέρχομαι με τις πολύ συνοπτικές μου επισημάνσεις: Η Δημοτική διαχείριση της τρέχουσας 5ετίας πρέπει να είναι, πιστεύω ότι η Δημοτική μας παράταξη το μπορεί,  σε ανώτερο ποιοτικά επίπεδο στους παρακάτω βασικούς τομείς:

Πρώτον:
Διασφάλιση της μέχρι τώρα πορείας μας στους βασικούς στρατηγικούς για το μέλλον της πόλης μας τομείς.(Υπογειοποίηση της διέλευσης της Σιδηροδρομικής Γραμμής, διεκδίκηση του μη παραχωρημένου τμήματος και ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, απόδοση του χώρου του Ανατολικού Πάρκου και όλων των κοινόχρηστων χώρων και παραλιών, ο αγώνας ενάντια στην συνένωση- ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ).

Δεύτερο:
Η διεκδίκηση όλων των οφειλομένων, όλων των κλεμμένων για σχεδόν 15 χρόνια, πόρων του Δήμου, η συνολική βελτίωση της κοινωνικής και πολιτιστικής μας προσφοράς, η κατοχύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης.

Τρίτο:
Η βελτίωση της ποιότητας στην καθημερινή ζωή των συνδημοτών μας. Με τις κοινωνικές παροχές σε όλους τους τομείς, με την καθαριότητα και τους ελεύθερους δημόσιους χώρους, με την βελτίωση της κυκλοφορίας και των μέσων Μ.Μ. (Χειροκροτώ την πρωτοβουλία του κ. Δημάρχου για την διεκδίκηση της κατασκευής του ΤΡΑΜ, στόχος και ώριμος και ρεαλιστικός).

Θα είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε με όλες τις δυσκολίες και όλα τα εμπόδια και να νικήσουμε. Επί αυτής της πραγματικότητας θα κριθούν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Μακάρι να δείξουν την απαιτούμενη σύνεση και πολιτική οξυδέρκεια!

Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία και αντοχές!

Υ/Γ.
Πολλοί σύντροφοι μου αυτές τις μέρες μου έκαναν δύο ερωτήματα 1. Πως κρίνω την σύνθεση της νέας διοικητικής ομάδας και 2. Γιατί δεν μου ανατέθηκε κάποιος πιο συγκεκριμένος ρόλος.

Απάντηση: Στο πρώτο ερώτημα: Ναι στα πλαίσια των συνθηκών ήταν οι καλύτερες επιλογές. Άλλωστε και οι στρατηγικές επιλογές στην πολιτική σκακιέρα και οι λύσεις ανάγκης κρίνονται από το αποτέλεσμα τους.

Στο δεύτερο: Σύμφωνα με την βούληση και όλες τις δηλώσεις μου, η συμπόρευση μου με την Λαϊκή Συσπείρωση και τον Κώστα Πελετίδη, έγινε με πολιτικά κριτήρια και άνευ όρων! Θα ήταν επομένως αδιανόητο για μένα να παραβώ αυτήν μου την αρχή. Αλλά και άλλοι προσωπικοί μου λόγοι με εμποδίζουν να διεκπεραιώνω δουλειές «ωραρίου». Διαβεβαίωσα τον κ. Δήμαρχο, ότι θα  στηρίξω αυτόν και το έργο του, με όλες τις υπόλοιπες, σωματικές και πνευματικές μου δυνάμεις."
*Δημοτικός Σύμβουλος Πάτρας με την Λαϊκή Συσπείρωση