Σκανδάμης: Για την ακύρωση της συνάντησης του Πρωθυπουργού
Με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μάς χωρίζουν, ως ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, βαθιές αξιακές, ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές.
Αυτό όμως δεν αναιρεί το ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας εκπροσωπεί την κυβέρνηση στο ανώτατο επίπεδο των διεθνών σχέσεων, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκπροσωπεί επίσης τη χώρα διεθνώς, αν και η αρμοδιότητά του αυτή είναι τυπική και ουσιαστικά ασκείται από την κυβέρνηση (άρθρο 36 Συν).
Οι πρωθυπουργικές επισκέψεις σε ξένη χώρα διακρίνονται κυρίως σε επίσημες επισκέψεις, επίσημες επισκέψεις εργασίας, επισκέψεις εργασίας,
επισκέψεις κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης ξένης χώρας και ιδιωτικές επισκέψεις.
Η επίσκεψη εργασίας του Πρωθυπουργού στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ακριβώς την χαρακτήρισε το πρωθυπουργικό γραφείο στην από 25-11-2023 ανακοίνωσή του, αν και λιγότερο τυπική από την επίσημη επίσκεψη, καθορίζεται από ένα χαλαρότερο πρωτόκολλο υποδοχής.
Βεβαίως, σε αυτές τις επισκέψεις συχνότατα συζητούνται θέματα που αφορούν στις δύο χώρες.
Προφανώς επίσης, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ότι για το πρόγραμμα της πρωθυπουργικής επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη είχε κατά γράμμα ενημερωθεί το γραφείο του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου.
Επομένως, η ακύρωση της συνάντησης από τον κ. Σούνακ δεν δείχνει με κανένα τρόπο δικαιολογημένη.
Παραβιάζει μάλιστα απόλυτα τους κανόνες του διπλωματικού πρωτοκόλλου που βασίζονται στη λεγόμενη αρχή της διεθνούς ευγένειας (international politeness), κανόνες δηλαδή που είναι γενικά αποδεκτοί στην διεθνή πρακτική και είναι σεβαστοί στις διακρατικές σχέσεις.
Εξάλλου, η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο βρετανικό έδαφος, με την οπoία ανέδειξε το πάγιο αίτημα για την επιστροφή και επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, δεν φαίνεται να υπερέβη το αναγκαίο μέτρο που οφείλει να τηρεί ο επίσημος επισκέπτης σε ξένη χώρα, δεδομένου μάλιστα ότι το ζήτημα αυτό θα αφορούσε και στη συζήτηση των δύο Πρωθυπουργών.
Ο χειρισμός εκ μέρους του κ. Σούνακ αποκαλύπτει λοιπόν με ιδιαίτερο τρόπο, το έλλειμμα ηγεσίας που όλο και περισσότερο χαρακτηρίζει Πρωθυπουργούς ή Προέδρους κρατών ανά τον κόσμο, που χρησιμοποιούν προσβλητικά μέσα για να θίξουν ομότιμούς τους ή και λαούς, με σκοπό την απόκτηση πολιτικών κερδών στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας τους.
Πρακτικές δηλαδή που αντιστοιχούν στις νεοφιλελεύθερες ή ακραίες αντιλήψεις αλαζονικών ή αυταρχικών ηγετών, όπου οι κανόνες εθιμοτυπίας και πολιτικής συνεννόησης υποτάσσονται στα μεγάλα «εγώ» μικρών ανθρώπων.
Ταυτόχρονα η ακύρωση της πρωθυπουργικής συνάντησης υπενθυμίζει την παλαιά αποικιοκρατική αντίληψη από την οποία φαίνεται πως διακατέχεται - και δεν μπορεί να απομακρυνθεί- μέρος του βρετανικού πολιτικού συστήματος, που αντιμετωπίζει αρκετά έθνη με όρους πολιτικής υποταγής και εξάρτησης.
Αυτά βεβαίως δεν απαλλάσσουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη από την αλαζονική συμπεριφορά που επιδεικνύει η ίδια σε εκπροσώπους κομμάτων ή κοινωνικές ομάδες εντός της χώρας μας.
Όμως, σε κάθε λαό και στους εκπροσώπους του οφείλεται σεβασμός από τις ξένες ηγεσίες, τον οποίο καμία εσωτερική πολιτική διαφωνία δεν μπορεί να διαγράψει.
Πολύ περισσότερο όταν το αίτημα της επιστροφής και επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, αποτελεί την κορωνίδα των εθνικών και οπωσδήποτε διακομματικών διεκδικήσεων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που κατοχυρώνεται από πλήθος διεθνών συμβάσεων.
Τέλος, αναγκαίο είναι ο Πρωθυπουργός να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για όλες τις κυβερνητικές ενέργειες που έχουν λάβει χώρα στο προσκήνιο ή και το παρασκήνιο των πρωτοβουλιών της διεκδίκησης, καθότι το ζήτημα είναι αναμφίβολα τεράστιας εθνικής στοχοθεσίας και σημασίας.
*Διδάκτωρ Νομικής, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής