Αντώνης Χαροκόπος : Για την ισότητα των δυο φύλων

 

Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να δώσουμε μέσα από υποστηρικτικές δομές και προγράμματα μια ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών σε θέσεις ευθύνης και για την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών στην ιεραρχική πυραμίδα των επιχειρήσεων.
Η Περιφέρεις και οι Δήμοι αποτελούν ένα πολύ κρίσιμο θεσμικό εργαλείο για την υλοποίηση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής για την Ισότητα στην πράξη, αρκεί να υλοποιηθούν τρία βασικά βήματα. 

Το πρώτο είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών που θα γίνει μέσα από την ανάπτυξη δικτύων ενημέρωσης της τοπικής κοινωνία. Με στόχο την καταπολέμηση στερεοτύπων ανδρών και γυναικών, την προώθηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και την αύξηση συμμετοχής τους στην απασχόληση. Όπως επίσης, των Ατόμων με Αναπηρία αλλά και των μεταναστών που κατοικούν μόνιμα στην περιοχή μας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από ανοικτές ενημερωτικές εκδηλώσεις, μέσα από τη διανομή έντυπου υλικού και μέσα από τη συνεργασία με φορείς σε θέματα ισότητας.
 
  
Το δεύτερο βήμα είναι η τηλεργασία. Σκοπός της ενέργειας αυτής είναι: η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών ούτως ώστε να δίνεται η δυνατότητα απασχόλησης σε εργαζόμενες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να συνδυάσουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις με την οικογενειακή τους ζωή ή τη φυσική τους κατάσταση. 
Το τρίτο βήμα είναι η συγκρότηση δομών φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών. Σκοπός της ενέργειας αυτής είναι να διευκολυνθούν οι εργαζόμενες μητέρες στο να συνδυάσουν αποτελεσματικά την εργασία με τη μητρότητα και τη δημιουργία οικογένειας, χωρίς να αναγκάζονται να διακόψουν την επαγγελματική τους πορεία και εξέλιξη.
Το τέταρτο βήμα είναι η ενίσχυση, βελτίωση και επέκταση παροχών. Έτσι, κατά την κατάρτιση, των Ετησίων Προγραμμάτων Δράσης, του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στις δράσεις/έργα/προμήθειες/υπηρεσίες που προέρχονται από το Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα. 
Τέλος, πρέπει να γίνει αντιληπτό όλους ότι οι διακρίσεις στις πιο θεμελιώδεις αξίες μιας σύγχρονης κοινωνίας αποτελούν απειλή για τη Δημoκρατία.
* Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος
Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  Χαροκόπος Αντώνης
Με την Παράταξη Δικαίωμα στην Πρόοδο του Απόστολου Κατσιφάρα
Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας Νοτίων Ιονίων Νήσων
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πατρέων