Ο Προμηθέας λύγισε από τον ανώτερο Ολυμπιακό

Στην πρώτη ήττα του στο πρωτάθλημα της Stoiximan Basket League υποχρεώθηκε ο Προμηθέας στο ΣΕΦ από τον ισχυρό και πολύ φορμαρισμένο Ολυμπιακό (108-75), στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής. Η ομάδα του Λουίς Κασιμίρο προσπάθησε, ήταν ανταγωνιστική σε αρκετά σημεία του παιχνιδιού, ωστόσο δε μπόρεσε να ακολουθήσει μέχρι τέλους τον ρυθμό των Πειραιωτών. Στα ενθαρρυντικά, η παρουσία των τριών πιτσιρικάδων (Λάγιου, Μπαζίνα και Τανούλη) στο παρκέ του ΣΕΦ, με τον Ισπανό τεχνικό να τους ρίχνει...στα βαθιά. Πλέον η προσοχή στρέφεται στην ευρωπαϊκή πρεμιέρα των Πατρινών, την προσεχή Τρίτη (19/10) στη Βαλένθια, ενώ επόμενη υποχρέωση για το πρωτάθλημα είναι το επόμενο Σάββατο στο «Τόφαλος» κόντρα στη Λάρισα.

Η εικόνα του παιχνιδιού

Η αναμέτρηση άρχισε με τον Λουίς Κασιμίρο να επιλέγει τους Γκάντι, Ρέι, Ρογκαβόπουλο, Μάιλς και Γκραντ. Ο Ολυμπιακός μπήκε πολύ δυνατά στο ματς, αξιοποιώντας στο έπακρον το ύψος του Φαλ, ο οποίος έφθειρε άμεσα τη ρακέτα του Προμηθέα και φόρτωσε με δύο γρήγορα φάουλ τον Γκραντ. Ταυτόχρονα, οι γηπεδούχοι ήταν «καυτοί» από την περιφέρεια και με δύο τρίποντα του Ντόρσεϊ και ένα του Βεζένκοφ, έφτασαν γρήγορα στο +7 (13-6 στο 4'). Οι Πατρινοί με όπλο την ευστοχία τους στη επίθεση κατάφεραν να μείνουν στο σκορ με περιφερειακά σουτ των Ρογκαβόπουλου και Μάιλς (17-13 στο 6'). Οι «ερυθρόλευκοι» συνέχιζαν να βρίσκουν λύσεις από την περιφέρεια και με νέο τρίποντο του Ντόρσεϊ έφτασαν για πρώτη φορά τη διαφορά στους 9 (22-13 στο 7'). Οι «Προμηθείς» ωστόσο αντεπιτέθηκαν και με ένα σερί 7-0 με 4/4 βολές από Χαντ και Αγραβάνη και ένα τρίποντο του Σβαρτζ από τη γωνία μείωσαν στο καλάθι (22-20 στο 9'). Στο τελευταίο λεπτό υπήρξαν καλάθια εκατέρωθεν, με σημείο αναφοράς το καλάθι του νεαρού Λάγιου που ρίχτηκε στα βαθιά από τον Κασιμίρο. Η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με τον Ολυμπιακό να προηγείται με 28-24.

Στη δεύτερη περίοδο, οι Πειραιώτες μπήκαν πολύ δυνατά, με τον Κώστα Σλούκα να αναλαμβάνει δράση και με δύο δικά του τρίποντα να στέλνει την ομάδα του ξανά στο +8 (34-26 στο 12'). Οι Πατρινοί απάντησαν προσωρινά με τον Ρογαβόπουλο, ωστόσο οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν να έχουν τρομερή επιθετική πολυφωνία, με τους ΜακΚίσικ, Σλούκα και Μάρτιν να δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην άμυνα της ομάδας του Λουίς Κασιμίρο και να δημιουργούν ένα επιμέρους σερί 14-4, στέλνοντας τον Ολυμπιακό στο +15 (48-33 στο 17'). Ο Προμηθέας με συνεχόμενους πόντους του Ρέι μείωσε λίγο τη διαφορά (48-37 στο 18'), όμως ο Μάρτιν με ανάποδο lay up έστειλε ξανά τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της (52-37 στο 19'). Τελικά, οι παίκτες του Λουίς Κασιμίρο έκαναν καλό «φίνις» στο πρώτο μέρος, με όμορφη εκτέλεση του Γκίκα από μέση απόσταση και follow του Αγραβάνη σε «νεκρό» χρόνο, διαμορφώνοντας το 52-41, με το οποίο πήγαν οι δύο ομάδες στην ανάπαυλα.

Στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, οι Πατρινοί μπήκαν πολύ δυνατά. Αρχικά βρήκαν λύσεις έξω από τα 6,75μ. με τους Ρέι και Αγραβάνη να μετουσιώνουν σε πόντους το εξαιρετικό passing game, ενώ στη συνέχεια με καλή άμυνα και καλάθια στο ανοιχτό γήπεδο από Αγραβάνη και Ρογκαβόπουλο μείωσαν στους 6 (59-53 στο 23'). Mετά το time out του Γιώργου Μπαρτζώκα ωστόσο, οι «ερυθρόλευκοι» πάτησαν ξανά γκάζι και με τους Ντόρσεϊ και Βεζένκοφ σε μεγάλα κέφια έτρεξαν ένα σερί 9-0, για να φτάσουν ξανά στο +18 (68-53 στο 26'). Ο Προμηθέας απάντησε προσωρινά με τρίποντο του Γκάντι, ωστόσο οι γηπεδούχοι με πλουραλισμό στην επίθεση και καλές επιλογές έτρεξαν ένα νέο σερί 8-0, με αποτέλεσμα να προηγηθούν για πρώτη φορά με +20 (76-56 στο 29'). Τελικά, η τρίτη περίοδος ολοκληρώθηκε με τον Ολυμπιακό στο +19 (78-59). 

Στην τελευταία περίοδο, οι φιλοξενούμενοι μπήκαν και πάλι δυνατά και κατέβασαν τη διαφορά στους 15 με καλάθι του Ρογκαβόπουλου (78-63 στο 31'), ωστόσο η αντίδραση του Ολυμπιακού ήταν και πάλι άμεση με ένα έμμεσο τρίποντο του Λαρεντζάκη και ένα...άμεσο του Σλούκα να στέλνουν τη διαφορά στους 21 για πρώτη φορά (84-63 στο 33'). Στη συνέχεια, οι «ερυθρόλευκοι» απαλλαγμένοι από το άγχος άρχισαν να βλέπουν το καλάθι...βαρέλι και με τρίποντα των Πρίντεζη και Λούντζη, μετέτρεψαν το 88-70 σε 100-70 τρία λεπτά πριν το φινάλε. Τα τελευταία λεπτά ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα και το μόνο αξιοσημείωτο ήταν η συνύπαρξη Μπαζίνα, Λάγιου και Τανούλη στο παρκέ, σε μια εικόνα βγαλμένη από...το μέλλον. Το τελικό 108-75 μετά από όμορφη συνεργασία Λάγιου- Τανούλη ήταν αυτό που σφράγισε τις προσπάθειες των δύο ομάδων.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 28-24, 52-41, 78-59, 108-75
 
Μετά το παιχνίδι, ο Λουίς Κασιμίρο δήλωσε μεταξύ άλλων: «Στο πρώτο ημίχρονο κάναμε κάποια εύκολα λάθη, χάσαμε lay up και δεχτήκαμε εύκολα σουτ, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να ξεφύγει. Στα πρώτα λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο ήμασταν καλύτεροι, πιο επιθετικοί στην άμυνα και πλησιάσαμε αρκετά. Ωστόσο μετά το time out του Ολυμπιακού δεν ήμασταν τόσο καλοί και δε μπορέσαμε να ακολουθήσουμε. Στο τέλος κάναμε μεγαλύτερο rotation, ώστε κάποιοι βασικοί μας παίκτες να έχουν περισσότερη ενέργεια στη Βαλένθια».