Market Beat: Ο πανικός και το bear market στους δείκτες από το χάος του COVID συνεχίζεται

Ζούμε ιστορικές στιγμές στις αγορές, όπως συνήθως, όταν αποκαλύπτεται η απερισκεψία με την οποία αντιμετωπίζεται το μέλλον μιας χώρας ή της ανθρωπότητας ολάκερης. Η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία λειτουργεί υπό το κράτος τεράστιας αβεβαιότητας, με τους επενδυτές να μην έχουν στην πραγματικότητα κάποιο ξεκάθαρο επενδυτικό λιμάνι.

Αυτή η κατάσταση έχει σαν αποτέλεσμα να τρέχουν δεξιά και αριστερά ρευστοποιώντας από μετοχικά χαρτοφυλάκια αλλά και σε κρατικά ομόλογα ή εμπορεύματα.

Παράλληλα οι βουτιές των δεικτών ανά ημέρα αν και είναι τεράστιες δεν αποτελούν βάση για μια έστω τεχνικού χαρακτήρα αντίδραση – ανάσα. Σήμερα οι μετοχές της Ιαπωνίας ήταν σε ελεύθερη πτώση και οι συναλλαγές στις αγορές από τη Σεούλ ως τη Τζακάρτα διακόπηκαν μέσω των φρένων που ισχύουν στο limit down.

Ο  Nikkei υποχώρησε έως και -10% στην χειρότερη εβδομάδα από την οικονομική κρίση του 2008. Δεν υπάρχει μια μετοχή στον δείκτη με θετικό πρόσημο αλλά σταδιακά στο δεύτερο μέρος οι απώλειες μικραίνουν.

Οι απώλειες ήταν εξίσου εντυπωσιακές εκτός της Ιαπωνίας, οδηγώντας στον ευρύ δείκτη Asia-Pacific του MSCI -1,34% χαμηλότερα πίσω στο επίπεδο όπου ήταν το 2017. 

Ο χρυσός και το πετρέλαιο έπεσαν και τα ασφαλή κρατικά ομόλογα μειώθηκαν, καθώς οι επενδυτές ρευστοποίησαν ό, τι μπορούσαν για να καλύψουν τις ζημίες.

Ακόμη και μετά τη χειρότερη σύνοδο από τη μαύρη Δευτέρα του 1987, την Πέμπτη, τα συμβόλαια στα futures  των Dow και  S & P 500 μειώνονται περίπου κατά -3% στην Ασία.

Εδώ χθες, χρειάστηκαν 5 λεπτά για να γίνουν οι αποτελεσματικές διασταυρώσεις, των τιμών αγοράς και πώλησης, με νικητές τους αγοραστές. Ήταν εκείνοι που για να απορροφήσουν την προσφορά που δημιούργησε το νέο κύμα παγκόσμιου πανικού, όρισαν επίπεδα τιμών από -5% ως -18,5% χαμηλότερα από το κλείσιμο μιας εξαιρετικά καθοδικής συνόδου.

Μόλις έστρωσαν οι συναλλαγές, υπήρχαν μόνο 2 ανοδικά blue chip, η πτώση του ΓΔ στις 550 ξεπερνούσε το -8% και στο πρώτο 10λεπτο ο τζίρος πλησίασε τα 3 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς, με τόσο λίγο τζίρο οδηγήθηκε χαμηλότερα  από 40 δις ευρώ.

 Όσοι νομίζουν πως αυτά τα φαινόμενα έχουν συμβεί ξανά, δεν υπολογίζουν πως βρισκόμαστε παγκόσμια σε φάση μηδενικών επιτοκίων, με μια υπερδύναμη να αμύνεται στις προκλήσεις της ανερχόμενης ανταγωνίστριας.

Η διαχείριση των προβλημάτων με κύρια αποστολή την επικοινωνιακή κυριαρχία, ώστε να υπάρξει το μέγιστο κέρδος για τους ηγέτες, ούτε καν για τα κόμματά τους, είναι ασύμμετρη απειλή που δεν υπολογιζόταν από αλγορίθμους.

Η κατάσταση αυτή θα προκαλέσει σε όσους αντιμετωπίζουν τις τοποθετήσεις κεφαλαίων με μια δόση “παιχνιδιού”, το αίσθημα της ανάγκης αναπλήρωσης μιας χασούρας, που δεν είναι αποτέλεσμα των επιλογών τους αλλά της τυχαίας εμφάνισης ενός “μαύρου κύκνου”.

Μόνο που αυτός εμφανίστηκε στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, σαν είδηση που μέτρησαν οι αγορές. Μαζεύτηκαν κάπως, αρκετοί τότε. Όμως η επανάπαυση των επενδυτών αφού η Fed και οι ακόλουθοί της θα έκαναν τα… “μαγικά τους”, επέτρεψε την παραγκώνιση της αρχικής ανησυχίας.

Με αποτέλεσμα, να εμφανιστούν μέρες ανόδου μέχρι τη μέρα της ξαφνικής μείωσης των επιτοκίων από τη Fed. Τότε η αντίδραση των επενδυτών έδειξε πως δεν ικανοποίησε το φάρμακο για την απειλή από τον COVID. Μετά από λίγο ξεκίνησε η κατρακύλα σε παγκόσμια κλίμακα, που ακόμα δεν έχει βρει πυθμένα. Άρα, ας μείνει στην άκρη ο πειρασμός να πιαστεί, χωρίς τραυματισμό, το μαχαίρι καθώς πέφτει.

 

Του Κώστα Ιωαννίδη (Ναυτεμπορική)

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης