Όλο και πιο κοντά η πτώχευση για τη ΛΑΡΚΟ

Με αυξημένη επιφυλακτικότητα ΤΑΙΠΕΔ, Ειδική Διαχείριση και επενδυτές προχωρούν στο τελευταίο στάδιο των διαγωνισμών για την παραχώρηση της ΛΑΡΚΟ. Το φάντασμα της πτώχευσης έχει αρχίσει να κυριαρχεί. Και αυτό γιατί μπορέι τελικά να μην υπάρξει κανλεναν ενδιαφέρον από ετιαρεία.

Οι προσδοκίες όλων για το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολύ συγκρατημένες και δεν αποκλείεται ακόμα και το ενδεχόμενο να βγουν άγονοι οι διαγωνισμοί και να ξεκινήσει διαδικασία πτώχευσης. 

Οσον αφορά τους επενδυτές:

- Η Mytilineos εμφανίζεται να έχει αποστασιοποιηθεί αν και πιθανώς οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν αφού αξιολογηθεί η σύμβαση παραχώρησης.

- Η Commodity & Mining εκτιμάται πως δεν θα συμμετάσχει τελικά.

- Η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings (50%-50%) αντιμετωπίζεται ως ο επικρατέστερος επενδυτής για να υποβάλει προσφορά, αν και είναι εμφανής στους παρακολουθούντες από κοντά την υπόθεση, η αυξημένη επιφυλακτικότητα και εδώ.

Πρόσθετο βαθμό δυσκολίας στον διαγωνισμό δημιουργεί «η όψιμη ενεργοποίηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που εμφανίζονται έτοιμα να κριτικάρουν οποιαδήποτε εξέλιξη», εξηγούν πηγές των επιχειρηματικων Ομίλων.

Η διαδικασία Ειδικής Διαχείρισης συμπληρώνει δύο έτη και πολύ θεωρούν πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος αν και απαραίτητος προκειμένου να καταλήξουν διαιτησίες και πλήθος άλλων θεμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή τη Δευτέρα, η αρνητική καθαρή θέση της ΛΑΡΚΟ στα τέλη 2019 ξεπερνούσε ήδη τα 407 εκατ., οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν περάσει τα 500 εκατ. (άνω των 350 εκατ. στη ΔΕΗ), ενώ προ μηνός η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις περί παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ ύψους 170 εκατ. και της επιβλήθηκε πρόστιμο 4,4 εκατ. ανά εξάμηνο (από το 2017) και 5,5 εκατ. κατ’ αποκοπήν.

ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΤΡΕΧΕΙ

Οι νομικοί σύμβουλοι των υποψηφίων επενδυτών, δηλαδή ο όμιλος Mytilineos, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings AG – Commodity & Mining Insight Ireland, περιμένουν να αξιολογήσουν το κείμενο της σύμβασης παραχώρησης που έχει οριστικοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ για το εργοστάσιο στη Λάρυμνα. Σύμβαση η οποία μέχρι αργά χθες το βράδυ αναμενόταν να αναρτηθεί στο VDR για να αποκτήσουν πρόσβαση οι επενδυτές.

Το κείμενο θα αξιολογηθεί προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον θεραπεύει τις ανησυχίες των επενδυτών αναφορικά με αστικές και άλλες ευθύνες, περιβαλλοντικού κυρίως χαρακτήρα που ενδεχομένως να είχαν γεννηθεί κατά το παρελθόν, ώστε να μην αναλάβουν βάρη που δεν τους αναλογούν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το εργοστάσιο προσδιορίζεται σε 30 μέρες από την ανάρτηση της σύμβασης, ήτοι στις 15-16 Μαρτίου. Παράλληλα, η Ειδική Διαχείριση θα προσδιορίσει προθεσμίες για τους δικούς της διαγωνισμούς που αφορούν την πώληση των λατομείων και άλλων κινητών περιουσιακών στοιχείων.

Εν τω μεταξύ, θα έχει προχωρήσει, αρχής γενομένης σε περίπου μία εβδομάδα από σήμερα, η διαδικασία απόλυσης και αποζημίωσης των 1.060 εργαζομένων με έξοδα του Δημοσίου. Εξ αυτών κάποιοι θα επαναπροσληφθούν με σύμβαση ορισμένου χρόνου, προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία της επιχείρησης μέχρι την ανάληψή της από τον επενδυτή.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης