Χαρδούβελης: Αν δεν συμφωνήσει η νέα κυβέρνηση με τους εταίρους, ίσως υπάρξει πρόβλημα...

"Αν δεν συμφωνήσει με τους διεθνείς πιστωτές η νέα κυβέρνηση, υπάρχει κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από το ευρώ." αυτό υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στο Bloomberg.

Η κύρια πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές, θα είναι να κλείσει την καθυστερημένη επιθεώρηση της προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα σε ότι αφορά την υλοποίηση των όρων της οικονομικής διάσωσης της χώρας από την τρόικα, δήλωσε. Κατά τον ίδιο, αν αυτή η νέα κυβέρνηση ηγείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε το κόμμα του κ. Τσίπρα θα ήταν «συνετό» να αντιστρέψει τη στάση του και να διαπραγματευτεί μια παράταση του μνημονίου πριν τη λήξη του στις 28 Φεβρουαρίου.

Η προοπτική «εξόδου από την ευρωζώνη δεν είναι απαραίτητα μπλόφα», συμπλήρωσε. «Ένα ατύχημα θα μπορούσε να συμβεί και ο σκοπός είναι να αποφευχθεί».

Ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε πως είναι δύσκολο να πει κανείς ακριβώς πότε θα είναι η στιγμή της κρίσης για την Ελλάδα εάν καθυστερήσει η επόμενη δόση του δανείου. «Ωστόσο, το να πηγαίνουμε κούτσα-κλούτσα έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και μπορεί να επηρεάσει τα έσοδα», προειδοποίησε. «Έτσι, όσο πιο νωρίς ξεκαθαρίσεις την αβεβαιότητα, τόσο το καλύτερο για όλους».

Σύμφωναμε τον κ. Χαρδούβελη, από τις εκλογές του 2012 και μετά, η ευρωζώνη έχει δημιουργήσει άμυνες σε ότι αφορά την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η προοπτική της εξόδου δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις οποιασδήποτε κυβέρνησης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τηρήσει της δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα», υπογράμμισε. «Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να κρατήσουν τη χώρα στην ευρωζώνη, και έτσι υποθέτω πως οι πολιτικές τους θα είναι συνεπείς ως προς τον στόχο αυτό. Το πόσο σύντομα θα γίνουν συνεπείς, αυτό είναι άλλο θέμα».

«Η υπευθυνότητα μεταμορφώνει όποιον διοικεί τη χώρα και υποθέτω πως η λογική θα επικρατήσει στο τέλος», είπε ο υπουργός. «Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο».

Ο υπουργός σημείωσε πως η είσπραξη φορολογικών εσόδων έχει μειωθεί ως αποτέλεσμα της εκλογικής αβεβαιότητας.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα είναι περίπου 1,5% του ΑΕΠ για το 2014. Αν και το ποσοστό αυτό ευθυγραμμίζεται με τους στόχους του μνημονίου, ωστόσο είναι χαμηλότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 1,8%.

Σε ότι αφορά τις εκροές τραπεζικών καταθέσεων, τον Δεκέμβριο ανήλθαν σε 3 δισ. ευρώ και συνεχίστηκαν τον Ιανουάριο, αν και «όλα είναι υπό έλεγχο», είπε ο κ. Χαρδούβελης.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης