Φόβοι για τσουνάμι λουκέτων από τον ερχόμενο Απρίλιο - Ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης που εξαιρούν αδύναμους

Σε απόγνωση οδηγείται ο εμπορικός κόσμος μπροστά στο ενδεχόμενο νέου υποχρεωτικού κλεισίματος των φυσικών καταστημάτων, το οποίο εκτιμάται ότι θα δώσει τη χαριστική βολή σε χιλιάδες επιχειρήσεις, προκαλώντας επιδημία «λουκέτων» και απώλεια πολλών θέσεων εργασίας.

Ο τζίρος που έγινε αυτές τις έντεκα ημέρες που λειτουργούν τα φυσικά καταστήματα σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζει τις απώλειες της προηγούμενης περιόδου, την ώρα, μάλιστα, που συσσωρεύονται οι υποχρεώσεις και τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν κατά το δεύτερο lockdown είναι σαφώς λιγότερο ευνοϊκά σε σύγκριση με αυτά του πρώτου. 

Πώς είναι δυνατόν να μην δίδεται η επιστρεπτέα σε επιχειρήσεις με ελάχιστο τζίρο (λίγες εκατοντάδες ευρώ) επειδή είχαν... αύξηση ολίγων ευρώ ή και σε επιχειρήσεις εστίασης που είναι 200 μέρες κλειστές.

Κατά τις πρώτες δέκα ημέρες επαναλειτουργίας των φυσικών καταστημάτων, ο τζίρος διαμορφώνεται σε περίπου 50% του τζίρου της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Ακόμη και οι μεγάλες αλυσίδες πραγματοποιούν χαμηλότερους τζίρους, διότι δεν επιτρέπεται να μπουν ταυτόχρονα στα καταστήματα πολλά άτομα.

Καταστήματα με πιο ακριβά είδη, όπως κοστούμια, ακριβά δερμάτινα, είδη πολυτελείας έχουν πολύ χαμηλές πωλήσεις. Ο κόσμος αγοράζει φθηνά ρούχα για casual ντύσιμο και αθλητικά είδη, διότι σκέφτεται ότι τα άλλα ρούχα δεν θα τα φορέσει πουθενά.

Σε περίπτωση τρίτου lockdown θα εμφανιστούν μαζικά «λουκέτα» από τον Απρίλιο κι έπειτα, και πολύ περισσότερα το καλοκαίρι, λόγω των συσσωρευμένων οφειλών.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης