Φυσικό αέριο με δελτίο αν ο Πούτιν κλείσει την στρόφιγγα

Τι θα κάνει η Ευρώπη στην περίπτωση που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσει να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου, ως αντίποινα στις κυρώσεις των δυτικών ή στην εγκατάλειψη του αγωγού Nord Stream 2; Η Ευρώπη εξαρτάται από τη Ρωσία για το 40% του φυσικού αερίου που εισάγει. 

Έχει, λοιπόν, η Ευρώπη αρκετό αέριο για να βγάλει τον χειμώνα; Έπειτα από τις προσπάθειές της να κάνει εισαγωγές LNG από όλο τον κόσμο τον Δεκέμβριο, η Ε.Ε. έχει αρκετό φυσικό αέριο αποθηκευμένο για να φτάσει στην άνοιξη, όταν η κατανάλωση συνήθως μειώνεται κατά ένα τρίτο, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, επισημαίνουν οι αναλυτές. 

Ωστόσο, εάν ο Πούτιν αποφασίσει να σταματήσει εντελώς τις αποστολές αερίου στην Ευρώπη, πιθανότατα ως αντίποινα στις κυρώσεις ή στην ακύρωση του Nord Stream 2, τότε θα προκληθεί μια πολύ πιο σοβαρή ενεργειακή κρίση. 

Σε αυτή την περίπτωση, οι κυβερνήσεις ενδεχομένως να αναγκαστούν να δώσουν εντολή σε ενεργοβόρες βιομηχανίες –π.χ. χαλυβουργίες ή αυτοκινητοβιομηχανίες- να μειώσουν την παραγωγή τους για να προστατευτούν τα νοικοκυριά όσες εβδομάδες ακόμα διαρκεί ο χειμώνας. 

Μάλιστα, η ο Οίκος αναλύσεων Eurasia δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να  επιβληθεί δελτίο στην ενέργεια ακόμα και στα νοικοκυριά, για να αποτραπούν ανεξέλεγκτα μπλακάουτ. 

Η αναξιοπιστία της Ρωσίας οδηγεί πλέον Γερμανία και Ιταλία να αναζητούν τρόπους μείωσης της εξάρτησης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Για παράδειγμα, το Βερολίνο επιταχύνει την παραγωγή μέσω των αιολικών και των υδροηλεκτρικών, ενώ η Ιταλία  αναζητά περισσότερες προμήθειες από χώρες όπως η Αλγερία, οι ΗΠΑ και το Αζερμπαϊτζάν. 

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης