Τώρα ζητούν ρήτρα δραχμής για να δανείζουν ελληνικές επιχειρήσεις

Με ρήτρα δραχμής δανείζει πλέον η Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων ελληνικές επιχειρήσεις και ελληνικούς φορείς! Μάλιστα απαιτεί να ισχύει το αγγλικό δίκαιο σε περίπτωση προσφυγής στα δικαστήρια. Το θέμα βγήκε στην επιφάνεια όταν η ΔΕΗ ζήτησε πριν λίγες ημέρες δάνειο ύψους 70 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει το νέο σταθμό της Μεγαλόπολης. Η ΕΤΕπ έθεσε αιφνιδιαστικά δυο νέους όρους για να δώσει το δάνειο:

1. Να υπάρξει επαναδριαπραγμάτευση του δανείου με δικούς της όρους αν η χώρα εξέλθει από το ευρώ ή αν... διαλυθεί η ευρωζώνη.

2. Να είναι τα αγγλικά δικαστήρια που θα αναλάβουν την υπόθεση.

Εκπρόσωποι της Τράπεζας είπαν ότι οι ρήτρες αυτές θα επιβληθούν όχι μόνο σε ελληνικές επιχειρήσεις αλλά σε κάθε χώρα που εφαρμόζει πρόγραμμα λιτότητας! Δηλαδή σε Ισπανία και Πορτογαλία. Η ΕΤΕπ ξεκαθάρισε ότι απο τούδε και στο εξής θα δανείζει μόνο με ρήτρα δραχμής ελληνικές επιχειρήσεις.

Τα παραπάνω είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η Ευρώπη δεν έχει ενιαία πολιτική, έχοντας διαχωρήσει τον Βορρά από τον Νότο. Δεν είναι τυχαίο ότι η κατάσταση στην Ευρώπη ανησυχεί την παγκόσμια οικονομία. "Αν η Ευρώπη δεν περιορίσει το χρέος της και δεν τονώσει την ανάπτυξή της κινδυνεύουμε όλοι", επανέλαβε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των 20 ισχυρότερων κρατών που έγινε στην Ουάσιγκτον.

Στο μεταξύ η οικονομική κατηφόρα των χωρών του Νότου (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία) φαίνεται ότι θα επεκταθεί βορειότερα. Η Ολλανδία οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, η Γαλλία θα επαναφέρει τους Σοσιαλιστές, το Βέλγιο σύντομα ακολουθεί.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης