Τρία κίνητρα για να την ηλεκτρονική τιμολόγηση

Κίνητρα για την προώθηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, ενώ υπεγράφη και η υπουργική απόφαση που καθορίζει τον τρόπο και τον χρόνο της ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων στην ΑΑΔΕ.

Η ηλεκτρονική τιμολόγηση, ένα σημαντικό βήμα ψηφιοποίησης των φορολογικών στοιχείων, αποσκοπεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς δίνει τη δυνατότητα άμεσων και αδιάβλητων ελέγχων εκ μέρους των φορολογικών αρχών.

Ακόμη, βάζει σε τάξη τις σχέσεις φορολογουμένων και φορολογικών αρχών, αυτοματοποιεί τις ελεγκτικές διαδικασίες εξοικονομώντας χρόνο και για τις δύο πλευρές και ευνοεί τους συνεπείς φορολογουμένους, αφού θα μειώσει το διαχειριστικό τους κόστος και θα επισπεύσει τις επιστροφές ΦΠΑ.

Προκειμένου να παροτρύνει τις επιχειρήσεις να  υιοθετήσουν πλήρως την ηλεκτρονική τιμολόγηση, το υπουργείο Οικονομικών με την τροπολογία που κατέθεσε έδωσε κίνητρα, με κυριότερο τη μείωση του χρόνου παραγραφής των φορολογικών υποθέσεών τους.

Συγκεκριμένα, για όσες επιχειρήσεις υιοθετήσουν, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ, αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου για την έκδοση και λήψη παραστατικών πωλήσεων για τα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1/1/2020 μέχρι και το φορολογικό έτος 2022, προβλέπονται τα εξής:

• Μειώνεται από 5 σε 3 έτη για τον εκδότη του τιμολογίου και 4 για τον λήπτη ο χρόνος παραγραφής του δικαιώματος της φορολογικής διοίκησης να εκδώσει πράξη προσδιορισμού φόρου.

• Μειώνεται από 90 σε 45 ημέρες ο χρόνος εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου, για τα έτη κατά τα οποία εφαρμόζεται ηλεκτρονική τιμολόγηση.

• Παρέχεται αυξημένη κατά 100% απόσβεση της αρχικής δαπάνης για τεχνικό εξοπλισμό και λογισμικό που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, κατά το έτος πραγματοποίησής της, ως αντιστάθμισμα του κόστους χρήσης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης