Το Χρηματιστήριο Αθηνών χάνει την μια μετά την άλλη μεγάλες εταιρείες που τις εξαγοράζουν ξένοι

Ο αφελληνισμός των επιχειρήσεων της χώρα συνεχίζεται. Τελευταίο κρούσμα η δημόσια πρόταση του γαλλοελβετικού κολοσσού LafargeHolcim για να αποκτήσει το 100% της θυγατρικής ΑΓΕΤ Ηρακλής και η επικείμενη διαγραφή της μετοχής από το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ο απολογισμός είναι θλιβερός: Η Kraft εξαγόρασε τον Παυλίδη, η Unilever την Ελαΐς, η Vodafone UK απέκτησε τη Vodafone-Panafon, η Philip Morris την Παπαστράτος, η Eureko την Interamerican, η Dixons τον Κωτσόβολο, η Iberdrola τον Ρόκα, η Delhaize τον Βασιλόπουλο, η Cimet Francais τα Τσιμέντα Χάλυψ, η Grupama τη Φοίνιξ, η BC Partners τη Hyatt, ενώ πρόσφατα η Eurodrip και ο Μαΐλλης πέρασαν σε αμερικανικά funds και η Βαρυτίνη στη γαλλική Imerys.

Οι παραπάνω εταιρείες παραμένουν στην Ελλάδα και προσφέρουν στην οικονομία, αλλά οι διοικήσεις των μητρικών ομίλων δεν τις θέλουν να είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και φροντίζουν να τις απεντάξουν, συμβάλλοντας στην αποδυνάμωσή του.

Από το 1998 έχουν διαγραφεί από το ΧΑ περίπου 200 εταιρείες. Πολλές εξ αυτών απορροφήθηκαν από άλλες εισηγμένες, άλλες έκλεισαν λόγω οικονομικών προβλημάτων, αλλά πάρα πολλές αποσύρθηκαν με πρωτοβουλία των ελλήνων μετόχων τους, αφού η παραμονή στο ΧΑ είχε μόνο κόστη. Ούτε ήταν δυνατή η άντληση φθηνών κεφαλαίων, ούτε κέρδιζαν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτικών funds.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης