Το ΦΠΑ στο 19% και θα καταβάλλεται μετρητοίς.

Αποφασισμένη να επιβάλλει το γρηγορότερο τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις εμφανίζεται η τρόικα. Έρχεται και πάλι στην Ελλάδα γνωρίζοντας ότι οι κυβερνώντες δεν μπορούν να πάρουν μόνοι τους τα μέτρα που πρέπει. Έτσι είναι έτοιμη να... συγκυβερνήσει. Τα μέτρα είναι διπλής κατεύθυνσης. Από τη μία ανακούφιση της αγοράς και από την άλλη φόροι και απολύσεις.

Στα μέτρα ανακούφισης η τρόικα θα ζητήσει:

* Το ΦΠΑ να μειωυεί στο 19% και στο 9%. Θα πληρώνεται κάθε μήνα και αν εκδίδεται μεταχρονολογημένη επιταγή δεν θα συμπεριλαμβάνει το ΦΠΑ που θα πρέπει να έχει δοθεί μετρητοίς. Η τρόικα αναγνωρίζει ότι πολλές φορές το ΦΠΑ δεν έχει εισπραχθεί για να αποδοθεί! Παράλληλα εξετάζεται και η αυθημερόν απόδοση του ΦΠΑ ηλεκτρονικά για τις εμπορικές συναλλαγές, εφ όσον οι πληρωμές γίνονται μεσω καρτών. Στον τουρισμό το ΦΠΑ θα μειωθεί στο 9%.

* Καταργείται ο φόρος πολυτελείας που απέφερε "ψίχουλα", καταστρέφοντας ολόκληρους κλάδους όπως αυτόν του αυτοκινήτου.

* Κατάργηση των αντικειμενικών αξιών και μείωσή τους στα πραγματικά επίπεδα τιμών μέσω της Τράπεζας Ελλάδος.

* Μείωση του φόρου των ακινήτων, των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να αναπνεύσουν πολίτες και επιχειρήσεις.

* Μείωση των φορολογικών προστίμων ώστε κάθε επιχείρηση και να πληρώνει (έσοδα) και
να... επιβιώνει.

Ωστόσο η τρόικα είναι πλέον αδιάλλακτη στις περικοπές. Θα ζητήσει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, πέραν των συνταξιοδοτηθέντων, και νέους φόρους ύψους 7 δισ. ευρώ για να υπηρετηθεί ο στόχος για πλεονασματικό προυπολογισμό το 2012. Το σχέδιο είναι να επιβάλλουν επιπλέον φόρους και στην παραγωγή και στη κατανάλωση.

Πάντως ακόμα κι αν τηρηθούν οι εντολές της τρόικας η Ελλάδα θα χρειαστεί να είναι υπό επιτήρηση πάνω από 15 χρόνια! Το ΔΝΤ σε έκθεσή του εκτιμά ότι θα χρειαστούν 10 χρόνια για να φτάσει το ελληνικό χρέος από το 161% που είναι σήμερα στο 120% του ΑΕΠ και τουλάχιστον άλλα 5-6 χρόνια για να πέσει κάτω από το 100% Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει υπάρχουν κάθε χρόνο πλεονάσματα ύψους 4,5% μέσα από μια "συστηματική δημοσιονομική πειθαρχία".

Όλα τα παραπάνω συνδέονται και με την σε αποσύνθεση πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα. Η ρευστότητα στα δύο μεγάλα κόμματα,η κατάρρευση του κράτους, η εκλογολογία, η κατακερματισμένη κυβέρνηση Παπαδήμου, η ύφεση που εξοντώνει οικονομικά τους Έλληνες, συνθέτουν ένα περιβάλλον που δεν είναι εύκολο ούτε και για την τρόικα να επιβάλλει μέτρα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης