Το διαχρονικό αίτημα των Μεταφορών να στηριχθεί ο κλάδος στο τέλος φέρνει μόνο... επιβαρύνσεις - Ήρθε και πράσινο τέλος - Αντίδραση ΠΣΧΕΜ

Το διαχρονικό αίτημα του κλάδου των Μεταφορών να σκύψει η κυβέρνηση πάνω από τα διαχρονικά προβλήματα του, και να εκπονηθεί ένα υγιές σχέδιο στήριξής του, όχι μόνο δεν υπάρχει ως πρόθεση, αλλά αντιθετως συνεχίζονται οι επιβαρύνσεις με διάφορες αφορμές.

Τελυταία επιβάρυνση: Με πράσινο τέλος ύψους 0,03 ευρώ το λίτρο, που μαζί με τον ΦΠΑ θα φθάνει συνολικά στα 0,04 ευρώ, θα επιβαρύνονται οι καταναλωτές πετρελαίου κίνησης με την έναρξη της νέας χρονιάς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, το πράσινο τέλος στο πετρέλαιο κίνησης θα εισφέρει ετησίως έσοδα περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα από το πράσινο τέλος αποτελούν δημόσιο έσοδο, το οποίο εισπράττεται από την ΑΑΔΕ και στη συνέχεια πιστώνεται υπέρ του λογαριασμού ειδικού σκοπού που συστήνεται στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση πράσινων έργων και δράσεων που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων. 

Κύκλοι του κλάδου των Μεταφορών εκφράζουν την απογοήτευση τους διότι μια σειρά από δίκαια αιτήματα είναι μονίμως στις καλένδες παρά το γεγονός ότι μλεσα στην πανδημία οι μεταφορείς συνάβαλαν ουσιαστικά στην διανομλη φαρμάκων, αγαθών, πρώτων υλών αλλά ούτε αυτό έχει αναγνωριστεί.

ΟΡΓΗ ΑΠΌ ΤΟΝ ΠΣΧΕΜ

Το Πανελλήνιο Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών (ΠΣΧΕΜ) απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με κοινοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών, εκφράζοντας την αντίθεσή του, θεωρώντας ότι θα επιφέρει πλήγμα στα ήδη μειωμένα έσοδα και έργο των οδικών μεταφορέων.

Παράλληλα οι ιδιοκτήτες φορτηγών τονίζουν ότι η συγκεκριμένη αύξηση είναι αποκαρδιωτική και εξοργιστικά άδικη, αφού επιβάλλεται κυρίως στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεωκοπίας

Η επιστολή του ΠΣΧΕΜ στον υπουργό Περιβάλλοντος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Ο κλάδος των ιδιοκτητών Φ.Δ.Χ . δέχτηκε με μεγάλη αγανάκτηση την πρόθεσή σας να αυξήσετε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης κατά 0,03 ευρώ ανά λίτρο ως επιβολή πράσινου τέλους για να αντιμετωπίσετε το έλλειμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ.

Το συγκεκριμένο Πράσινο Τέλος θα επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές diesel, αλλά περισσότερο τις μεταφορικές επιχειρήσεις Φ .Δ.Χ . με 37,20 ευρώ στα 1.000 λίτρα κατανάλωσης (0,03 χ 1.000 = 30 χ 24% Φ.Π.Α. = 7,20 σύνολο 37,20 ευρώ). Η συγκεκριμένη αύξηση έρχεται να προστεθεί στο υπάρχον υπερβολικά υψηλό ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου που είναι 410,00 + Φ.Π.Α . 98,40 = 508,40 ευρώ. Η συνολική επιβάρυνση εάν επιβληθεί και το πράσινο τέλος των 37,20 ευρώ, θα φτάσει στα 545,60 ευρώ στα 1.000 λίτρα κατανάλωσης.

Εκτιμούμε πως υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, η συγκεκριμένη αύξηση είναι αποκαρδιωτική και εξοργιστικά άδικη, αφού επιβάλλεται κυρίως στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεωκοπίας.

Θα μπορούσατε εάν είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί το ποσό που προσδοκάτε να εισπραχθεί αντί να το επιβάλλετε σε οικονομικά κατεστραμμένους, να αυξήσετε την εισφορά των προμηθευτών που επωφελούνται πολλαπλάσια, ώστε να καλύψετε πλήρως το ποσό.»

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης