Τουριστικές επενδύσεις δυο δισ. ευρώ στην Ριβιέρα της Αθήνας (και δεν επαρκούν για να καλύψουν την φοβερή ζήτηση)

Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Σούνιο, αλλά και οι ακτές της Ανατολικής Αττικής και κοντινές νησίδες, όπως και παρωχημένα και εγκαταλελειμμένα ξενοδοχειακά συγκροτήματα προηγούμενων δεκαετιών είναι κάποια από τα σημεία που περιέρχονται στο επίκεντρο της προσοχής επενδυτικών σχημάτων, τα οποία ενδιαφέρονται να αναπτύξουν παραθαλάσσια resorts στα περίχωρα της μοναδικής ευρωπαϊκής πρωτεύουσας με άμεση πρόσβαση στη θάλασσα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινης, μεταξύ των ενδιαφερομένων που αξιολογούν τέτοια σχέδια περιλαμβάνονται μεγάλες πολυεθνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, όπως η γαλλική Accor, ελληνικές που έχουν κάνει ήδη βήματα, όπως η Grivalia Hospitality στους Πεταλιούς και βέβαια στα Αστέρια της Γλυφάδας, ισραηλινές, κάποιες εκ των οποίων έχουν ήδη τοποθετηθεί, όπως η Brown στην Πούντα Ζέζα, αλλά και αραβικές. Τα σχετικά επενδυτικά σχέδια εδράζονται σε μια σειρά παραδοχών:

- Πρώτον η Ελλάδα βρίσκεται στο top 5 των πιο δημοφιλών προορισμών παγκοσμίως.

- Δεύτερον, στην Αττική έχουν αναπτυχθεί υποδομές, όπως το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και τροχοδρομούν άλλες, όπως η προέκταση του μετρό και της Αττικής οδού, αλλά και των μονάδων διαχείρισης αποβλήτων που μπορούν να υποδεχθούν αυξημένους ταξιδιωτικούς όγκους.

- Τρίτον, διαθέτει τη φυσική ομορφιά αλλά και την ιστορική κληρονομιά, όπως αυτή προκύπτει και από δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία παγκόσμιας κλάσης, όπως το Μουσείο της Ακρόπολης ή το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ειδικά μετά τη σχεδιαζόμενη επέκταση και αναβάθμισή του.

- Τέταρτον, η Αττική μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για σύντομες περιηγήσεις στο Αιγαίο, αλλά και γειτονικούς νομούς, αντιστρέφοντας την τάση να αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό προς τελικό νησιωτικό προορισμό. Καταγράφεται δηλαδή ζήτηση για διακοπές στην Αττική καθ’ όλο το διάστημα παραμονής στη χώρα.

- Πέμπτον, μέχρι στιγμής η ανάπτυξη των ξενοδοχειακών και άλλων υποδομών φιλοξενίας έχει επικεντρωθεί στο κέντρο της Αθήνας.

- Έκτον κατά την τελευταία οκταετία (2015-2022) ο αριθμός των ξενοδοχειακών δωματίων μόνο στο κέντρο της Αθήνας σημείωσε αύξηση της τάξης του 19%. Επιπλέον εκρηκτική ήταν και η αύξηση των διαμερισμάτων και κατοικιών που διατίθενται για βραχυχρόνιες μισθώσεις. 

- Έβδομον οι όποιες νέες μεγάλες μονάδες στην Αττική Ριβιέρα αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό της ζήτησης για φιλοξενία πολυτελούς επιπέδου. Σε λειτουργία βρίσκεται ο Αστέρας Βουλιαγμένης, που έχει περάσει σε αραβικά συμφέροντα, το Grand Resort στο Λαγονήσι, το Divani Apollon Palace στη Γλυφάδα και το Cape Sounio στο νοτιοανατολικότερο σημείο της Αττικής.

Υπό ανάπτυξη βρίσκονται resorts, όπως το One & Only Aesthesis στα Αστέρια της Γλυφάδας, που αποτελεί επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να ανοίξει αργότερα φέτος, αλλά και τα δύο νέα ξενοδοχεία που θα αναπτύξουν κοινοπρακτικά η TEMES με τη Lamda Development στο Ελληνικό, με προϋπολογισμό της τάξης των 300 εκατομμυρίων, που θα χρειαστούν όμως τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμη για να μπουν στην αγορά.

Τα παραπάνω, μαζί με άλλα λιγότερο γνωστά resorts στις παραλίες της Αττικής, επενδύσεις δηλαδή που αθροιστικά όλες μαζί ξεπερνούν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, όχι μόνο δεν επαρκούν για να καλύψουν την υπάρχουσα ζήτηση για τέτοιου είδους πολυτελείς υποδομές φιλοξενίας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης