Τι θα κάνει η Ελλάδα με όσους κατέχουν ελληνικά ομόλογα αλλά αρνηθηκαν να τα "κουρέψουν" αξιώνοντας την κανονική πληρωμή τους; Πρόκειται για ισχυρούς οικονομικά δανειστές που προτίμησαν την δικαστική οδό και δεν συζητούν κανένα κούρεμα. Ορισμένοι απο αυτούς κερδοσκοπησαν, αφου αγόρασαν τα ομόλογα σε πολυ χαμηλή τιμή από τους αρχικούς αγοραστές (π.χ. στο 20% της αξίας τους) και τώρα ζητούν το... 100%! Υπάρχουν και φυσικά πρόσωπα (Έλληνες), όπως και ελληνικοί φορείς.
Το συνολικό ποσό είναι 6,4 δισ. ευρώ και οι κάτοχοι των ομολόγων αυτών θα πρέπει μέχρι τις 25 Απριλίου να έχουν αποδεχθεί το "κούρεμα". Τι μπορεί να συμβεί αν δεν δεχθούν; Η διεθνής πρακτική λέγει ότι υπάρχουν τρεις επιλογές:
α) Να μην πληρώσει η Ελλάδα ούτε ένα ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για λίγες μέρες θα βρεθεί σε κατάσταση πτώχευσης (τυπικά), ενώ θα πρέπει να συρθεί για χρόνια στα δικαστήρια από μεγάλα δικηγορικά γραφεία που έχουν αναλάβει τους δανειστές.
β) Να κάνει μια νέα πρόταση στους κατόχους των ομολόγων. Είτε την ίδια, (ένα νέο ελληνικό ομόλογο στο 35% της αξίας του παλαιού, συν ένα της ΕΕ στο 15%), είτε χειρότερη.
γ) Να πληρώσει κανονικά τα ομόλογα αυτά. Το "κούρεμα" έφτασε στο 96,6% οπότε το να πληρωθεί αυτό το ποσό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ήταν επιτυχές. Μόνο πρόβλημα; Πόσο βλάκες θα νοιώσουν όλοι οι υπόλοιποι!
Αν ήθελε κανείς να στοιχηματίσει για το τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση, το πιθανότερο φαίνεται να είναι ένας συνδυασμός των δυο πρώτων επιλογών. Να υποβάλλει στους δανειστές μια νέα πρόταση και αν δεν την δεχθούν να μην τους πληρώσει.