Τη Δευτέρα εκταμιεύονται τα 7 δισ. ευρώ του δανείου-«γέφυρα»

Οι «28» της ΕΕ ενέκριναν την έκτακτη χρηματοδότηση των 7,16 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείου από τον EFSM το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκπληρώσει ένα μέρος των υποχρεώσεών της.

«Το δάνειο ύψους 7,16 δισ. ευρώ θα φθάσει στην Ελλάδα έως τη Δευτέρα, οπότε η χώρα πρέπει να αποπληρώσει 4,2 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις προς τους δημοσιογράφους.

«Σχετικά με το χρέος, ελπίζω να είναι μέρος των διαπραγματεύσεων γιατί αυτό είναι ένα ζήτημα στο οποίο εμμένει ιδιαίτερα και το ΔΝΤ» εξήγησε ο λετονός επίτροπος.

«Υπάρχει σαφή δέσμευση στη Σύνοδο Κορυφής, ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας» συμπλήρωσε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Όσο για το πότε θα οριστικοποιηθεί η τριετής συμφωνία για το νέο πρόγραμμα, ο Ντομπρόβσκις εκτίμησε ότι αυτό θα συμβεί «εντός εβδομάδων».

«Ελπίζω ότι οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, τριετούς διάρκειας, θα έχουν ολοκληρωθεί εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων» τόνισε.

Τέλος, επιβεβαίωσε ότι η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα.

Η ανακοίνωση του EFSM

Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM) ενέκρινε τη χορήγηση 7,16 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, στα πλαίσια του δανείου – γέφυρα, αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το δάνειο θα είναι τρίμηνης διάρκειας και θα εκταμιευτεί σε δύο δόσεις.

Η βοήθεια των 7,16 δισ. ευρώ θα καταστήσει την Ελλάδα ικανή να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και τις δόσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα συγκεκριμένα χρήματα, καταλήγει η ανακοίνωση, θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έως ότου τεθεί σε εφαρμογή το νέου πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί με τρόπο, ο οποίος διασφαλίζει τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών χωρών που δεν βρίσκονται στη ζώνη του ευρώ. 

«Υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις για τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., τα οποία δεν βρίσκονται στην Ευρωζώνη» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Εγγυήσεις για το δάνειο-γέφυρα τα κέρδη της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα

Στο θέμα των εγγυήσεων για το δάνειο-γέφυρα στην Ελλάδα αναφέρθηκε και το Eurogroup μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψή του που χαιρέτισε την έγκριση του δανείου από τους «28» της ΕΕ.

Τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί των ελληνικών ομολόγων θα χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις για το δάνειο – γέφυρα, ύψους 7,16 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα, ανακοίνωσε το Eurogroup.

Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν, το Eurogroup αποφάσισε να μεταφέρει σε ειδικό λογαριασμό της ΕΚΤ τα κέρδη της κεντρικής τράπεζας επί των ελληνικών ομολόγων.

Όπως εξηγείται, τα συγκεκριμένα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις για το δάνειο – γέφυρα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM) προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 7,16 δισ. ευρώ.

Σε περίπτωση μη αποπληρωμής του δανείου, τα κράτη-μέλη της ΕΕ, τα οποία δεν βρίσκονται στη ζώνη του ευρώ, θα αποζημιωθούν μέσω αυτού του λογαριασμού. 

Παράλληλα, το Eurogroup χαιρετίζει τη συνεργασία των χωρών που βρίσκονται εκτός της Ευρωζώνης και δεσμεύεται για την ορθή και διαφανή συνεργασία της Ευρωζώνης.

Σε περαιτέρω εγγυήσεις αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Υπάρχει μία διπλή προστασία» για τις χώρες της Ευρωζώνης και τις εννέα χώρες εκτός της Ευρωζώνης, δήλωσε.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης