Τέσσερις κινήσεις που μειώνουν δραστικά και άμεσα το ελληνικό δημόσιο χρέος ανακουφίζοντας τους πάντες

τραυματισμένο ευρώ

Με τέσσερις κινήσεις η Ελλάδα μπορεί να μειώσει δραστικά το χρέος της κατά δεκάδες δισ. ευρώ ώστε πολύ ευκολότερα και γρηγορότερα να καταστεί βιώσιμο. Η πρώτη ιδέα είναι απλή. Οι εταίροι δίδουν στην Ελλάδα μετρητά και αυτή αγοράζει από ιδιώτες ομόλογά της, στο 25% της ονομαστικής τους αξίας, "γλυτώνοντας" ένα 75% που υπολογίζεται στα 40 δισ. ευρώ περίπου.

Επιγραματικά οι τέσσερις κινήσεις είναι:

1. Να δανείσει ο EFSF την Ελλάδα και στη συνέχεια εκείνη να ζητήσει από τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων να τα ανταλλάξουν με χρεόγραφα του EFSF, ώστε να μη χρειαστεί να καταβληθεί ρευστό.

2. Εκτός από τα ομόλογα των ιδιωτών, το σχέδιο θα μπορούσε να αφορά και την επαναγορά ομολόγων που κατέχουν εθνικές τράπεζες της ευρωζώνης και ανέρχονται σε περίπου 12 δις. ευρώ.  

3. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, υπάρχε η ιδέα να σταματήσει η Ελλάδα να πληρώνει όσους ιδιώτες επενδυτές δεν συμμετείχαν στο πρόσφατο PSI. (Η κυβέρνηση το έπραξε αυτό τους προηγούμενους μήνες, κυρίως με τους Έλληνες μικροκατόχους...).

4. Ρόλο θα μπορούσε να παίξει η ΕΚΤ ώστε να βοηθήσει στην επίλυση του γρίφου με το ελληνικό χρέος. Η ευρωτράπεζα φέρεται να κατέχει ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 55 δις. ευρώ (ορισμένοι μιλούν για μικρότερο ποσό) που αγόρασε σε χαμηλές τιμές και έχει βγάλει κέρδος. Αυτό θα μπορούσε να μοιραστεί στα κράτη - μετόχους και στη συνέχεια να δοθεί στην Ελλάδα.

Με αυτές τις κινήσεις η ανακούφιση των οικονομικών της χώρας θα ήταν μεγάλη, ενώ θα επέτρεπε ηπιότερη δημοσιονομική πολιτική στο εσωτερικό της.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης