«Οποιος πληρώνει για το ρεύμα έχει ρεύμα, ανεξάρτητα από φορολογικές εκρεμμότητες», απεφάνθη η Κομισιόν.
Ο γερμανός επίτροπος Έτινγκερ είπε: «Οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις».
Πληρώνουμε λοιπόν με τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής στα ΑΤΜ των Τραπεζών μόνο το ρεύμα.
Νομική βοήθεια σε όσους δημότες δεν επιθυμούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων
Ακόμη τρεις μεγάλοι δήμοι της Αττικής προστέθηκαν στο «κύμα» ενάντια στο χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που ξεκίνησε από τη Νέα Ιωνία.
Πρόκειται για τους Δήμους Περιστερίου, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Σαρωνικού (Καλύβια-Ανάβυσσος-Π. Φώκαια), όπου οι διοικήσεις αποφάσισαν να προσφέρουν νομική βοήθεια σε όσους δημότες θελήσουν να μην πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων που θέλει να εισπράξει η κυβέρνηση μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού, εξηγώντας και το πώς μπορεί να αποφευχθεί η πληρωμή του.
Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Η. Γκότσης, έχει από την περασμένη εβδομάδα διαθέσει προσωπικό που παρέχει πληροφορίες στους δημότες για το πώς να πληρώνουν τους λογαριασμούς μέσω των τραπεζικών ΑΤΜ, αφαιρώντας το ειδικό τέλος. Το ίδιο προσωπικό παραλαμβάνει τις αποδείξεις πληρωμής και συγκεντρώνει το απαραίτητο υλικό μέσω του οποίου θα κατατεθούν μαζικά εξώδικα στη ΔΕΗ προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή του ηλεκτρικού. Παράλληλα, οργανώνονται ομάδες εθελοντών που θα επανασυνδέουν το ρεύμα, ακόμη και παράνομα.
Στο πλευρό του Δήμου Νέας Ιωνίας συνασπίστηκαν ακόμη δύο δήμοι, οι δήμαρχοι των οποίων εξελέγησαν κυρίως με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ο Π. Φιλίππου (Σαρωνικός) και ο Χρ. Κορτζίδης (Ελληνικό-Αργυρούπολη), που αποφάσισαν και έστειλαν επιστολή ζητώντας ανάλογες πρωτοβουλίες από την Κεντρική Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ) και την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ). Από προχθές προστέθηκε στο κύμα και ο Δήμος Περιστερίου, ένας από τους μεγαλύτερους της Αττικής και ολόκληρης της Ελλάδας.
Κίνδυνος για την υγεία
Οπως μας είπε ο δήμαρχος Περιστερίου Α.Παχατουρίδης (ανεξάρτητος-παλαιότερα στηρίχθηκε από τη Ν.Δ.), εκτός από τη νομική βοήθεια σε μεμονωμένους δημότες, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να στείλει εξώδικα στη διοίκηση της ΔΕΗ, σε κάθε μέλος του Δ.Σ. ξεχωριστά, αλλά και στα μέλη των συνεργείων που κόβουν τις παροχές σε όσους δεν πληρώνουν: «Τους καθιστούμε υπεύθυνους, προσωπικά τον καθέναν, ενημερώνοντας και την Εισαγγελία, για τον κίνδυνο που μπορεί να αντιμετωπίσει η υγεία και η σωματική ακεραιότητα συμπολιτών μας που θα μείνουν χωρίς παροχή ρεύματος. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε τον ηλικιωμένο συμπολίτη μας χωρίς το ρεύμα που χρειάζεται για να συντηρεί στο ψυγείο τα φάρμακά του», τονίζει ο κ. Παχατουρίδης. «Είναι τραγικό να ακούς τον γέροντα να λέει πως μπορεί να ζήσει με το φως των κεριών, αλλά όχι χωρίς ψυγείο για τα φάρμακα... Και τι θα συμβεί όταν πιάσουν τα μεγάλα κρύα και βρούμε κάποιον ξυλιασμένο στο σπίτι του;». Ρωτάμε τον κ. Παχατουρίδη για τον αριθμό των καταναλωτών της ΔΕΗ στο δήμο του αλλά τον βρίσκουμε απροετοίμαστο: «Πρέπει να είναι πάνω από 300.000».
Εάν σε αυτούς προστεθούν οι 30.000 της Ν. Ιωνίας, οι 24.000 του Δήμου Σαρωνικού και οι περίπου 22.000 του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης φθάνουμε σε έναν αριθμό καταναλωτών της ΔΕΗ που προσεγγίζει τις 400.000, ενώ είναι πολλοί οι δήμοι που σκέφτονται να ενταχθούν στο κίνημα κατά του χαρατσιού. Κρίσιμος μπορεί να αποδειχθεί ο ρόλος που καλούνται να αναλάβουν τα συλλογικά όργανα των δήμων, όπως η ΚΕΔΕ με πρόεδρο το δήμαρχο Καλλιθέας Κ. Ασκούνη, και η ΠΕΔΑ, με πρόεδρο τον δήμαρχο Αγ. Αναργύρων-Καματερού Ν. Σαράντη (αμφότεροι εξελέγησαν με στήριξη ΠΑΣΟΚ). Ο κ. Ασκούνης, τον οποίο ρωτήσαμε σχετικά, επιφυλάχθηκε να απαντήσει μέχρι να λάβει το σχετικό αίτημα των τριών δημάρχων, δει το περιεχόμενό του και το συζητήσει στα διοικητικά όργανα της ΚΕΔΕ.