Στο «κόκκινο» η εταιρική δυσφορία στην Ευρώπη - Φόβοι για κύμα χρεοκοπιών

Τις ισχυρότερες πιέσεις εδώ και δύο χρόνια, όταν ακόμη η πανδημία της Covid ήταν στο απόγειό της, δέχονται οι επιχειρήσεις των μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης. 

Ο δείκτης εταιρικής δυσφορίας (corporate distress) σε Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με τη Weil European Distress Index.

Η μελέτη συγκέντρωσε δεδομένα από περισσότερες από 3.750 εισηγμένες ευρωπαϊκές εταιρείες. 

«Εάν αυτή η ανοδική τροχιά του δείκτη συνεχιστεί, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αυξημένες πιέσεις στη ρευστότητα και ακόμη πιο σφιχτές συνθήκες στις πιστωτικές αγορές, με ορισμένες επιχειρήσεις να δυσκολεύονται πολύ να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση και τελικά να χρεοκοπούν» εξηγεί στο Bloomberg ο Νιλ Ντέβανι, επικεφαλής της Weil, Gotshal & Mange's στο Λονδίνο. «Οι οικονομικές προοπτικές είναι ολοένα και πιο δύσκολες» προσθέτει. 

Οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη παλεύουν με τον καλπάζοντα πληθωρισμό και αναγκάζονται να πληρώσουν περισσότερο για τα πάντα: από τα καύσιμα έως το εργατικό δυναμικό.

Από τις πέντε χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα της Weil η Γερμανία παρουσιάζει τα περισσότερα προβλήματα, με τη Βρετανία να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής.

Σε επίπεδο κλάδων τις ισχυρότερες πιέσεις δέχονται οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου και καταναλωτικών αγαθών. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης