Στοχευμένες φορο-ελαφρύνσεις παρά την πανδημία

H μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης είναι οι δύο βασικές φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2021 και θα οριστικοποιηθούν ανάλογα με τα περιθώρια του προϋπολογισμού. Η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μπαίνει στο ράφι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι σχεδιασμοί αρχίζουν να διαμορφώνονται, ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου προϋπολογισμού, την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, αλλά και του προσχεδίου της ελληνικής πρότασης για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., στις 15 Οκτωβρίου. Το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, εξάλλου, θα ανακοινώσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός, ενόψει του πολιτικοοικονομικού φόρουμ της ΔΕΘ στις 12-13 Σεπτεμβρίου.

Την εικόνα θα συμπληρώσει και η απόφαση της Ε.Ε. για τα δημοσιονομικά περιθώρια του 2020, δηλαδή το κατά πόσον θα εξακολουθήσει να ισχύει η ρήτρα γενικής διαφυγής και η εξαίρεση της Ελλάδας από κάθε δημοσιονομικό περιορισμό ή θα υπάρχουν κάποιοι στόχοι ως προς τα πρωτογενή αποτελέσματα, σίγουρα πιο χαλαροί από αυτούς της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Για την κατεύθυνση προϊδέασε πάντως ήδη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις λέγοντας, προ δεκαημέρου, ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες θα ανασταλούν τουλάχιστον έως το 2022. Το θέμα πιθανώς θα συζητηθεί και στο άτυπο Eurogroup της 11ης και 12ης Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, δεν επιθυμεί να «ξεχειλώσει» τον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου φορτώνοντας βάρη στο δημόσιο χρέος, τα οποία θα πληρώσει ακριβά στο κόστος δανεισμού. Ετσι, θα προχωρήσει σε κάποιες φοροελαφρύνσεις, αλλά στοχευμένες, κυρίως στην τόνωση της ανάπτυξης και στην ελάφρυνση της εργασίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταρρύθμισης που θα μπορούσε να είναι επιλέξιμη, σύμφωνα με τις πηγές του οικονομικού επιτελείου, είναι η ταχύτερη online σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Τaxisnet. Επίσης, η παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις για κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες. Ακόμη αναφέρονται στην υποχρεωτική καθιέρωση του ηλεκτρονικού τιμολογίου μεταξύ των προμηθευτών και των φορέων του Δημοσίου, που κάνουν αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Οπως εξηγούν, «θέλουμε να φτιάξουμε ένα καλό αναπτυξιακό σχέδιο, που θα κινητοποιήσει ιδιωτικούς πόρους παρέχοντας κίνητρα».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης