Στις μεταφορές θα ενισχυθεί το τρένο αλλά όχι το φορτηγό

Την επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Κομοτηνή.

Σκοπός είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της περιοχής με μείωση του μεταφορικού κόστους, τόσο για την προμήθεια των πρώτων υλών όσο και για την αποστολή ετοίμων προϊόντων.

Πρόκειται για την αντίστοιχη επιδότηση μεταφορικού κόστους που ισχύει στα νησιά βάζοντας όμως έναν περιορισμό, καθώς μίλησε για μεταφορές με τον σιδηρόδρομο, αγνοώντας τις οδικές μεταφορές και τα φορτηγά με τα οποία πραγματοποιούνται το σύνολο σχεδόν (95%) των μεταφορών στην Ελλάδα, και περισσότερο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Με τον τρόπο αυτό, έμμεσα, ενισχύεται ο σιδηρόδρομος σε βάρος των οδικών μεταφορών. Απομένει να δούμε την εξειδίκευση του μέτρου το οποίο πλέον περνάει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Μέχρι τώρα υπαγόταν στο Υπουργείο Ναυτιλίας καθώς αφορούσε μόνο τις νησιωτικές συγκοινωνίες.

Εάν τα φορτηγά δεν συμπεριληφθούν στις επιδοτούμενες μεταφορές πρόκειται για μία ακόμα πριμοδότηση του σιδηροδρόμου και θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση των μεταφορέων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης