Στερεύουν και τα ΑΤΜ - Επιδεινώνεται η οικονομική ασφυξία στην χώρα

Λίγες μόνο ώρες απομένουν για να σταματήσουν και τα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών να δίνουν λίγα χρήματα. Αν δεν υπάρξει αύξηση του ορίου του ELA από την ΕΚΤ που θα συνεδριάσει σε λίγο, τότε μεγάλο μέρος των ΑΤΜ θα τεθεί εκτός λειτουργίας τις επόμενες μέρες.

Οπως δήλωσε ήδη το Σάββατο η Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, η ρευστότητα επαρκεί μέχρι το βράδυ της Δευτέρας και γι' αυτό τον λόγο απαιτείται αύξηση του ELA.

Ωστόσο με βάση την τρέχουσα κατάσταση, είναι αδύνατο η EKT να προχωρήσει σε αύξηση του ELA. Το πιθανότερο είναι το ΔΣ της ευρωτράπεζας να διατηρήσει στάση ουδετερότητας, δηλαδή να μην αυξήσει αλλά και να μην διακόψει το ELA, αναμένοντας τους πολιτικούς να λάβουν τις καθοριστικές αποφάσεις.

Εάν η ΕΚΤ συνεχίσει να διατηρεί «παγωμένο» το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ΕLA), οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να διατηρήσουν το ημερήσιο όριο αναλήψεων στα 60 ευρώ μέχρι την Παρασκευή, φέρεται να δήλωσε ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης