Στα 54 δισ. ευρώ οι συναλλαγές με κάρτα στην Ελλάδα (38,5%) - Ψωνίζουμε έτσι ακόμη και για λίγα ευρώ

Στα 54 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 η αξία των συναλλαγών που έγιναν μέσω «πλαστικού χρήματος», ποσό που αντιπροσωπεύει το 38,5% της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης, η οποία έφθασε την ίδια περίοδο στα 130 δισ. ευρώ.

Η ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών δεν καθοδηγείται πλέον από έκτακτες συνθήκες όπως η COVID-19, αλλά έχουν περάσει στην καθημερινή συμπεριφορά των καταναλωτών.

Από το σύνολο των 54 δισ. ευρώ που ήταν η αξία των συναλλαγών με κάρτες, τα 44,7 δισ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν με κάρτες που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες, ενώ στα 9,3 δισ. ανήλθε η καταναλωτική δαπάνη με κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες του εξωτερικού και που πραγματοποίησαν στη χώρα μας οι ξένοι τουρίστες. Σε όρους πλήθους συναλλαγών, ο αριθμός τους αυξήθηκε από 1 δισ. το 2019 σε 1,8 δισ. το 2022.

Αυτή η τάση συνεχίζεται και το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Cardlink η αύξηση της χρήσης των χρεωστικών και των πιστωτικών καρτών συνεχίζεται με ρυθμό 15% και το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ η αύξηση του πλήθους των συναλλαγών έφθασε στο 17%. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτή την τάση έχουν οι ελληνικές κάρτες με αύξηση κατά 15,5% σε αξία και κατά 18% σε πλήθος, ενώ οι συναλλαγές με κάρτες του εξωτερικού μειώθηκαν κατά 10% σε όρους αξίας, ενώ σε πλήθος αυξήθηκαν κατά 9%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Cardlink, στα τερματικά των καταστημάτων οι συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ είναι λίγο πιο κάτω από τις μισές, καθώς όλο και περισσότεροι συνηθίζουν να κάνουν μικροαγορές με την κάρτα τους.

Συγκεκριμένα, το 42% είναι μέχρι 10 ευρώ, έως 5 ευρώ είναι το 8,5% και έως 2 ευρώ το 7,5%. Ανάλογη είναι η συμπεριφορά και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς έως 10 ευρώ είναι το 20% των συναλλαγών, έως 5 ευρώ το 5%, ενώ έως 2 ευρώ το 1% των συναλλαγών.

Στη διάδοση των συναλλαγών με κάρτες βοήθησε η ταχεία επέκταση των σημείων αποδοχής τους, δηλαδή των τερματικών POS, ο αριθμός των οποίων σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο country manager της Mastercard για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, Παναγιώτης Πολύδωρος, ανέρχεται σε 775.000 σε σύνολο 820.000 εμπόρων.

Η αύξηση των συναλλαγών με κάρτες εκτιμάται ότι έφερε στα δημόσια ταμεία τον τελευταίο χρόνο περί τα 300 εκατ. ευρώ και η περαιτέρω διάδοσή τους αποτελεί ένα εργαλείο για τη μείωση της φοροδιαφυγής, που είναι εκτεταμένη στη χώρα μας και με βάση τα στοιχεία του ΙΟΒΕ μεταφράζεται σε 20% απώλειες από ΦΠΑ.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης