Στα 113 δισ. ευρώ έφτασαν οι οφειλές προς το Δημόσιο (που διαρκώς αυξάνονται) - Είναι λύση οι πλειστηριασμοί που προωθεί η ΑΑΔΕ;

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν φθάσει το πρώτο τρίμηνο του έτους τα 3,326 δισ. ευρώ από 2,164 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2021 (αυξημένα κατά 53,7%).

Τα κατασχετήρια και οι πλειστηριασμοι αυξάνονται, για όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο. Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ προκύπτει ότι μόνο τον Μάρτιο το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 790 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 626 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 26%).

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, η ανωτέρω αύξηση ερμηνεύεται από την περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα του προηγούμενου έτους, που οδήγησε σε μείωση της βεβαίωσης στις κύριες φορολογικές κατηγορίες (Εισόδημα, ΦΠΑ, ΦΜΥ), περιορισμό των εσόδων, αλλά και περιορισμό των απωλειών –δηλαδή του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου– σε σχέση με το 2022 που η οικονομική δραστηριότητα έχει επανέλθει σε κανονικά επίπεδα.

Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος έχει φθάσει πλέον τα 113 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο οφείλουν περισσότεροι από 4 εκατ. φορολογούμενοι. Σε αυτούς λοιπόν που χρωστούν κυρίως μεγάλα ποσά στρέφεται η ΑΑΔΕ, ξεκινώντας σε πρώτη φάση με ηλεκτρονικά μηνύματα για την τακτοποίηση των οφειλών τους.

Οσοι από αυτούς αδιαφορήσουν θα ξεκινήσουν έλεγχοι, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η αναζήτηση των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών.

Σημειώνεται ότι το περυσινό έτος ο συνολικός αριθμός των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που ελήφθησαν από τις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα είχαν φθάσει σε 253.083, με τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων κ.λπ.) να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα (90,9%).

Επισημαίνεται ότι τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια αποτελούν το 97,4% του συνόλου των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης