Σε επίπεδα ρεκόρ τα επιτόκια στην Ευρωζώνη – Δέκατη συνεχόμενη αύξηση από την ΕΚΤ

Στη 10η συνεχόμενη αύξηση επιτοκίων προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία αποφάσισε να δράσει εκ νέου, παρά το γεγονός ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της σφιχτής νομισματικής πολιτικής αρχίζουν να αποτυπώνονται στην πραγματική οικονομία.

Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες αναθεώρησαν κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο να καθορίζεται στο 4,5% (από 4,25% προηγουμένως), το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% (από 3,75% προηγουμένως) και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 4,75% (από 4,5% προηγουμένως).

Το νέο ύψος των επιτοκίων της ΕΚΤ είναι πλέον το υψηλότερο στην ιστορία της Ευρωζώνης, δείγμα του μεγέθους του πληθωριστικού προβλήματος στη Γηραιά Ήπειρο, αλλά και της αποφασιστικότητας της Φρανκφούρτης.

Από τις αρχές του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης, δηλαδή από το καλοκαίρι του 2022, η συνολική παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας στα επιτόκια ανέρχεται στις 450 μονάδες βάσης, καθώς μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα το βασικό επιτόκιο αυξήθηκε από το 0% στο 4,5% και το επιτόκιο καταθέσεων από το -0,5% στο 4%.

Στις 15.45 θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, στην οποία θα αναλυθούν το σκεπτικό της παραπάνω απόφασης αλλά και τα επόμενα βήματα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης