Σε ανοικτή σύγκρουση κυβέρνηση - πολυεθνικές για τις τιμές

Εντείνεται η σύγκρουση κυβέρνησης - πολυεθνικών για αθέμιτη κερδοσκοπία παραβιάζοντας το πλαφόν κέρδους που έχει νομοθετηθεί από το 2021.

Johnson & Johnson και Colgate-Palmolive έχουν παραλάβει ήδη τις εκθέσεις ελέγχου από τη ΔΙΜΕΑ (Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς) και φέρονται να είναι αντιμέτωπες με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει το 1 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, υπό στενό έλεγχο βρίσκονται αυτή την περίοδο οι Henkel (γνωστή για τις ετικέτες Dixan, Persil, Schwarzkopf), Jacobs Douwe Egberts (γνωστή για τους καφέδες Jacobs, Bravo, L’Or Espresso), Nestle (γνωστή για τα προϊόντα Neslac, Λουμίδης Παπαγάλος, Maggi, Nesquik, Friskies) και SC Johnson (Glade, Duck, Raid).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που δημοσιεύει "ΤΟ ΘΕΜΑ", οι υποθέσεις των Johnson & Johnson (γνωστής κυρίως για τα είδη βρεφικής και παιδικής φροντίδας) και Colgate-Palmolive (γνωστής για μία ευρεία γκάμα προϊόντων προσωπικής περιποίησης και καθαριστικών) θα έχουν κλείσει προς το τέλος της εβδομάδας, αρχές της επομένης. Οι υπόλοιπες τέσσερις θα κλείσουν σε δεύτερη φάση.

Θυμίζουμε ότι το Υπουργείο ήδη επέβαλε τα ανώτατα προβλεπόμενα πρόστιμα στις θυγατρικές των πολυεθνικών ομίλων P&G (Procter & Gamble) και Unilever, ύψους 1 εκατ. ευρώ για καθεμία. Και αυτό καθώς οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ εντόπισαν σημαντικές διαφορές στις τιμές σε πάνω από 100 κωδικούς προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων απορρυπαντικών, καθαριστικών σπιτιού και ειδών ατομικής υγιεινής.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα, σύμφωνα με τον έλεγχο, εμφάνιζαν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από αυτό που είχαν τον Δεκέμβριο του 2021, παραβιάζοντας έτσι το πλαφόν που έχει επιβληθεί εδώ και δύο χρόνια από το υπουργείο Ανάπτυξης ως ανάχωμα στο μεγάλο κύμα ακρίβειας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης