Σε αναμμένα κάρβουνα εν αναμονή των αποφάσεων Ντράγκι

Σε κατάσταση συναγερμού παρακολουθούν στην Αθήνα τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. 

Από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και από την οδό Νίκης τηρείται στάση αναμονής μέχρι την ανακοίνωση των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αύριο Πέμπτη. 

Μέχρι στιγμής η Αθήνα εμφανίζεται θορυβημένη από τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο ότι το επικείμενο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που θα ανακοινωθεί δεν θα περιλαμβάνει τα ελληνικά ομόλογα που δεν πληρούν τα ποσοτικά κριτήρια. 

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, που είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, χαρακτήρισε ιδιαιτέρως σημαντική τη συνεδρίαση της Πέμπτης και ανέφερε ότι εκεί κρίνεται το θέμα του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA). «Αυτή την ώρα πρωταρχική μου μέριμνα είναι η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας» υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς. 

«Οι συμπατριώτες μου όπως με εμπιστεύτηκαν αυτά τα δύσκολα χρόνια να είναι βέβαιοι ότι σήμερα και στις 26 Ιανουαρίου θα κάνουμε ότι είναι αναγκαίο για την πατρίδα με σιγουριά, χωρίς παχιά λόγια και υπερβολές που αυτή τη στιγμή μόνο κακό κάνουν» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Είναι λοιπόν πολύ σημαντική αυτή η συνεδρίαση της ΕΚΤ και είναι σημαντικό να υπάρχει σε αυτόν τον τόπο σοβαρότητα από όλους». 

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης σε ομιλία του σε εκδήλωση του Economist προειδοποίησε ότι στην περίπτωση που υπάρξει μια παρατεταμένη περίοδος διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας, χωρίς ορατό αποτέλεσμα και χρόνο ολοκλήρωσης και αν υπάρξουν μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, που δεν λαμβάνουν υπόψη τους και το τι μπορεί να δώσει η πλευρά των δανειστών, ή μονομερείς ενέργειες, υπάρχει κίνδυνος όχι μόνον για χρηματοδοτικό πρόβλημα στη χώρα, αλλά και για εκτροχιασμό της οικονομίας.

Σε ερώτηση τι θα σημαίνει μία ενδεχόμενη καθυστέρηση από την πλευρά της Αθήνας ο Γκίκας Χαρδούβελης απάντησε: «Απώλεια 7,2 δισ. ευρώ από δάνεια του ΔΝΤ και από την Ευρωζώνη. Από αυτά τα 1,8 δισ. ευρώ είναι καθαρή δωρεά, δεν αποτελούν νέο δάνειο (αποτελεί επιστροφή στην Ελλάδα του κέρδους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την αγορά ελληνικών ομολόγων). Δεν πρέπει να αφήνουμε λεφτά στο τραπέζι. Είναι μεγάλο το ποσό. Αντιστοιχεί σχεδόν με τη φαρμακευτική δαπάνη ενός έτους».

«Η απώλεια του παραπάνω ποσού των 7,2 δισ. ευρώ θα δυσχέραινε πολύ τη λειτουργία του κράτους, καθώς ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2015 οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου είναι μεγάλες, ενώ ευελιξία στη χρηματοδότηση δεν υπάρχει. Το κράτος έχει ήδη δανειστεί το μέγιστο δυνατό ποσό μέσω εντόκων γραμματίων και η πρόσβαση στην αγορά ομολόγων είναι απαγορευτική. Το ελάχιστο που θα συμβεί θα είναι άνοδος των επιτοκίων, γεγονός που έχει αρνητική επίδραση στην οικονομία» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την 1η Μαρτίου θα σταματήσει την παροχή της συνήθους ρευστότητας που παρέχει στις ελληνικές τράπεζες, και που τον Δεκέμβριο 2014 ανέρχονταν σε περίπου 56 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΤτΕ, σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η μόνη διέξοδος για τις τράπεζες θα είναι η χρήση μηχανισμού ELA (Emergency Liquidity Assistance) της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί με αποκλειστικό εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο και κοστίζει περισσότερο» είπε ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης