Σήμα S.O.S. εκπέμπει ο τουρισμός: Φόβοι για απώλειες έως και 50 εκατ. θέσεων εργασίας

Τα συμπτώματα του Covid -19 στον τουρισμό είναι ήδη έντονα και οι φορείς του κλάδου προειδοποιούν ότι εάν δεν ληφθόυν άμεσα μέτρα στήριξης η εξάπλωση του ιού και οι περιορισμοί, που τίθενται ως απάντηση σε αυτήν, θα οδηγήσουν σε εκατοντάδες λουκέτα και δραστικό μαχαίρι στις θέσεις εργασίας.

Η εκτίμηση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού άκρως ζοφερή: Κάνει λόγο για απώλεια έως και 50 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, καθώς τα διεθνή ταξίδια θα μειωθούν κατά 20%.

Το αντίστοιχο της απώλειας τριών μηνών ταξιδιών σε όλο τον κόσμο το 2020 «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μείωση των θέσεων εργασίας μεταξύ 12% και 14%» εξηγεί το Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του και καλεί τις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν το καθεστώς βίζας όπου είναι δυνατόν, να μειώσουν τους φόρους στα ταξίδια και να προσφέρουν κίνητρα μόλις τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία.

Οι πληγές στην τουριστική βιομηχανία μεταφράζονται σε «πόνο» συνολικά για την παγκόσμια οικονομία, καθώς ο κλάδος καλύπτει το 10% του ΑΕΠ και της απασχόλησης. Μετά και την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να κλείσει την πόρτα των ΗΠΑ σε ταξιδιώτες από την Ευρώπη οι εταιρείες που συνδέονται με τον ευρύτερο τουριστικό κλάδο έχουν δει την κεφαλαιοποίησή τους να δέχεται ισχυρό πλήγμα. Αυτό έρχεται να προστεθεί στις ισχυρότατες πιέσεις που δέχονται ούτως ή άλλως η ζήτηση και τα έσοδά τους. 

Να θυμίσουμε ότι σε πρόσφατη μεγάλη μελέτη της σε 90 χώρες η Citi διεπίστωσε πως εάν οι διεθνείς ταξιδιωτικές δαπάνες επιβραδυνθούν ή και σταματήσουν εντελώς μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου ο ρυθιμός ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα δεχθεί πλήγμα από 0,2 έως 1,7 ποσοστιαίες μονάδες το 2020. Εάν υπάρξει απότομη επιβράδυνση ή και διακοπή και στα ταξίδια εσωτερικού τότε το πλήγμα θα μπορούσε να φτάσει στο 6,5%. 

Οι πιο ευάλωτες οικονομίες φαίνεται να είναι οι ασιατικές και άλλες μικρές χώρες με μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό.

Μεταξύ των 10 χωρών που έχουν τα περισσότερα κρούσματα, η Ταϊβάν  το Χονγκ Κονγκ, η Ισπανία και η Ιταλία θεωρούνται από την Citi oi πιο ευάλωτες σε διακοπή της παγκόσμιας ταξιδιωτικής και τουριστικής δραστηριότητας. Σε παγκόσμιο επίπεδο τη μεγαλύτερη ευαισθησία παρουσιάζει το Μακάο. 

Στην δική μας ήπειρο πολύ υψηλή ευαισθησία οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπη και Ισλανδία. Υψηλή ευαισθησία  εμφανίζουν η Πορτογαλία και η Ελλάδα.

Στη χώρα μας όπως αναφέρει η Citi οι δαπάνες για ταξίδια ψυχαγωγίας αγγίζουν το 94% των συνολικών δαπανών του τουρισμού. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως. Ανάλογα ποσοστά εμφανίζουν η Κροατία, το Λουξεμβούργο και η Ουγγαρία.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης