Ρύθμιση οφειλών στο Δημόσιο στο 20% του ετήσιου εισοδήματος - Τέλος στις αυτόφωρες συλλήψεις - Προστασία της πρώτης κατοικίας

Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ασφαλιστικούς οργανισμούς και την εφορία, αλλά και των «κόκκινων» δανείων, περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που αναμένεται να προωθηθεί άμεσα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία προβλέπεται διακανονισμός ώστε οι δόσεις που καταβάλλονται να ανέρχονται στο 20% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος ή στο 30%, εφόσον διακανονίζονται ταυτόχρονα και ασφαλιστικές εισφορές.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η συγκρότηση μηχανισμού ταχείας διεκπεραίωσης των αιτημάτων διακανονισμού, ενώ περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την κατάργηση του αυτοφώρου για χρέη προς το Δημόσιο και την προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για οφειλές μικρότερες των 200.000 ευρώ.

Στο σημείο αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα υπάρξει και αποποινικοποίηση των κατεστρμμένων οφειλετών που δεν είχαν δόλο όταν έγιναν τα χρέη τους, αφού τα δημιούργησε η κρίση.

Για μεγαλύτερες οφειλές, προβλέπεται η απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, αντικειμενικής αξίας μέχρι 350.000 ευρώ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης