Πώς θα αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση η ενεργειακή κρίση; Άγνωστο...

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε ένα πλήρες σχέδιο για την εκτεταμένη μεταρρύθμιση της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος. Ωστόσο, δυόμισι χρόνια μετά, ο απολογισμός μας λέγει, ότι υπήρξαν εντελώς απροσδόκητα ΤΕΣΣΕΡΙΣ κρίσεις που υποχρέωσαν την κυβέρνηση να συνδυάζει τον όποιο σχεδιασμό είχε με την αντιμετώπιση τους. Οι κρίσεις επικάλυψαν τις όποιες μεταρρυθμίσεις και όσα θα απέφεραν σε όλους μας.

Ωστόσο, αν είμαστε ειλικρινείς, στις τρεις από τις τέσσερις κρίσεις, που όλες ήταν εισαγόμενες, η κυβέρνηση τα πήγε καλά. 

- Την κρίση στον Έβρο την μετέτρεψε σε μια εξαιρετική εξωτερική πολιτική με συμμαχίες, συνεργασίες, εξοπλισμούς. Ακόμη σε ένα αποτελεσματικό φύλαγμα των συνόρων. Η Ελλάδα δεν είναι αυτή των ανοιχτών συνόρων που είδε σε ένα χρόνο να έρχονται περπατώντας ή με βάρκες 1.000.000 μετανάστες (ακόμα τους βρίσκουν χωρίς χαρτιά κάπου στη χώρα).

- Η πανδημία αντιμετωπίστηκε με σοβαρότητα. Είμαστε η χώρα που έχει τους λιγότερους νεκρούς ανά εκατομμύριο, παρά το γεγονός ότι δεν εμβολιαζόταν ένα μεγάλο ποσοστό άνω των 60. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με την προσπάθεια του κράτος αλλά με την συντηρητική ελληνική κοινωνία. Παράλληλα εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση μπόρεσε να προστατεύσει την οικονομία της και τις θέσεις εργασίας. 

- Οι φυσικές καταστροφές ήταν βιβλικές που μάλιστα ξεσπούσαν στις σαθρές ξεπερασμένες υποδομές μας. Ξεπερνούσαν τις δυνάμεις της χώρας (ένα κράτος - θεατή δεν είχαμε πάντα;) και όμως: Δεν είχαμε νεκρούς ακόμα και αν χρειάστηκε χιλιάδες πολίτες να μεταφέρονται προληπτικά, ενώ οι αποζημιώσεις πληγέντων είναι άμεσες ικανοποιητικές. Μάλιστα σχεδιάζεται και η ανασυγκρότηση ξεχασμένων περιοχών (Εύβοια, Ηλεία).

Έρχεται όμως μια ΤΕΤΑΡΤΗ κρίση - και αυτή απέξω - που μοιάζει να είναι χειρότερη από όλες. Η ακρίβεια έχει "μουδιάσει" ΟΛΗ την αγορά και ιδιαίτερα κλάδους όπως η Εστίαση. Πως να πληρωθεί ένα ρεύμα όταν είναι 3-4 φορές πάνω και μάλιστα ταυτόχρονα έχει μειωθεί ο τζίρος τους, γιατί οι καταναλωτές (που και αυτοί πληρώνουν εξωφρενικά ποσά για σπίτια και μαγαζιά) ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ πια; 

Η ενεργειακή κρίση ήρθε για να μείνει. Και η Ελλάδα που ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να βρει τρόπους ώστε να έχει ενεργειακά τον έλεγχο, θα είναι το μεγάλο θύμα των επιπτώσεων που ήδη βιώνουμε όλοι, πολίτες και επιχειρήσεις: Καθίζηση της αγοράς.

 Αν στις τρεις πρώτες κρίσεις ο κ. Μητσοτάκης απεδείχθη ικανός και ουσιαστικός, σε αυτή την τέταρτη, δεν έχω ιδέα τι μπορεί να κάνει. Πάντως μέσα στον Φεβρουαριο θα ανακοινωθούν οι όποιες αποφάσεις.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης