Πτώση κατά 22 δισ. ευρώ στο τζίρο των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξάμηνο - Η κυβέρνηση θα ρίξει χρήμα στο 4ο τρίμηνο

Φοβερή είναι η μείωση του ρτζίρου στην Ελλάδα που συμπαρασύρει λόγω ΦΠΑ και άλλων φόρων και τα κρατικά έσοδα. Για το πρώτο εξάμηνο έχει ήδη διαπιστωθεί μείωση εσόδων κατά 22 δισ. ευρώ.

Στο τρίτο τρίμηνο –που είναι και το καλύτερο από πλευράς εσόδων, καθώς τζιράρονται περί τα 80 δισ. ευρώ, οριακά περισσότερα ακόμη και από το τέταρτο τρίμηνο, στο οποίο κυριαρχούν οι εορτές των Χριστουγέννων– οι απώλειες αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τα 10 δισ. ευρώ.

Μόνο οι κλάδοι της εστίασης, των καταλυμάτων, των πλωτών και των αεροπορικών μεταφορών ξεπέρασαν πέρυσι σε έσοδα τα 8,2 δισ. ευρώ. Για φέτος, εκπρόσωποι του κλάδου περιμένουν ότι η πτώση στην περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου μπορεί να ξεπεράσει το 70%, εκτίμηση που, αν επιβεβαιωθεί, θα οδηγήσει σε απώλειες άνω των 6 δισ. ευρώ.

Οι απώλειες από την κατακόρυφη μείωση στον αριθμό των τουριστών δεν περιορίζονται μόνο στους συγκεκριμένους κλάδους. Διαχέονται ουσιαστικά σε όλους τους τομείς: από τον πρωτογενή τομέα και το λιανεμπόριο μέχρι τις πωλήσεις καυσίμων και τις τηλεπικοινωνίες.

Η κυβέρνηση θα δώσει μάχη για να συγκρατηθεί η πτωτική τάση του τζίρου κατά τη διάρκεια του δ΄ και τελευταίου τριμήνου. Θα ρίξει χρήμα στην αγορά, καθώς στο επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν όλα τα μέτρα που προγραμματίζει για φέτος η κυβέρνηση: δάνεια με ευνοϊκούς όρους μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων (ΤΕΠΙΧ ΙΙ κ.λπ.), επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδοτήσεις για αποπληρωμή δανείων, άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις σε εργαζομένους, κίνητρα για ανακαινίσεις ακινήτων μέσω του «Εξοικονομώ», αναδρομικά συνταξιούχων κ.ά.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης