Προσπάθεια για αποφυγή της μείωσης του αφορολόγητου

«Παράθυρο» να μη μειωθεί το 2020 το αφορολόγητο όριο, μετά και την προσπάθεια διατήρησης αμετάβλητων των συντάξεων, υπό την προϋπόθεση πάντα της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, ανοίγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας χθες στη δημόσια τηλεόραση, υπογράμμισε ότι «το αφορολόγητο θα το επανεξετάσουμε, θα τεθούν όλα μαζί, και θα δούμε την κατάλληλη στιγμή που θα πρέπει να το αποσύρουμε ή να το εφαρμόσουμε. Μιλάμε για το 2020, με οδηγό τα δημοσιονομικά του 2019».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν τελικά η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πείσει τους εταίρους για διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα, τότε η μείωσή του κατά 650 ευρώ, όπως προβλέπει και η σχετική δέσμευση, θα φέρει πρόσθετες επιβαρύνσεις σε περισσότερους από 5,8 εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ' επάγγελμα αγρότες.

Υπενθυμίζεται ότι η περικοπή της έκπτωσης κατά 650 ευρώ ισοδυναμεί με μείωση του ετήσιου αφορολόγητου ορίου εισοδήματος κατά 2.955 ευρώ, από τα επίπεδα των 8.636-9.545 ευρώ στα επίπεδα των 5.681-6.591 ευρώ. 

Από τη μείωση αυτή θα προκύψουν για πρώτη φορά επιβαρύνσεις ακόμη και για όσους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αμείβονται με λίγο περισσότερα από 405 ευρώ τον μήνα, καθώς επίσης και για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους με αποδοχές λίγο μεγαλύτερες από 473 ευρώ τον μήνα.

Πολλοί εξάλλου θα είναι οι φορολογούμενοι, που και χαμηλότερα εισοδήματα να έχουν από τα ανωτέρω, θα κινδυνέψουν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο καθώς θα πιαστούν στην «παγίδα» των τεκμηρίων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης