Προς νέα μείωση των τιμών του πετρελαίου

Τον τελευταίο μήνα οι τιμές του πετρελαίου επιδίδονταν σε ένα εντυπωσιακό ράλι, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και της ζήτησης αργού. 

Η άνοδος αυτή μάλιστα είχε έρθει σε μία περίοδο κατά την οποία μεγάλες οικονομίες του πλανήτη βρίσκονται παγιδευμένες σε lockdown, αλλά και επιχειρούν τη μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Έτσι το +30% που είχε επιτευχθεί από τις αρχές του έτους, θα έφτανε αναπόφευκτα στο τέλος του.

Από προχθες οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν ενδοσυνεδριακά έως και 10%. Την πτώση ενέτεινε και η ενίσχυση του δολαρίου. 

Όπως σχολιάζει η UBS «μία διόρθωση αναμενόταν εδώ και καιρό και τελικά ήρθε». Παρόλα αυτά η ελβετική τράπεζα παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές και προειδοποιεί ότι μάλλον έχουμε να κάνουμε με ένα «διάλειμμα» και όχι με το οριστικό τέλος στο ράλι του πετρελαίου. 

Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια από το πόσο γρήγορα θα τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία και πόσο δυναμικά θα είναι τα βήματα των οικονομιών προς την «κανονικότητα». 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης