Πετρέλαιο: Υποχωρούν ελαφρώς οι τιμές μετά το χθεσινό άλμα

Ελαφρώς υποχωρούν το πρωί της Τρίτης αλλά παραμένουν σε επίπεδα πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι οι τιμές του πετρελαίου μετά τη μεγαλύτερη  από τον Μάιο ημερήσια άνοδο που κατέγραψαν χθες, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η άνοδος του αργού θα τροφοδοτήσει μια ύφεση που θα εξοντώσει τη ζήτηση. 

ΕΙδικότερα, μετά την είδηση ότι η Gazprom διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου σε τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις λόγω «ανωτέρας βίας» οι τιμές του πετρελαίου έκαναν νέο άλμα χθες που ξεπερνούσε τα 5 δολάρια το βαρέλι. 

Τις τιμές του αργού στήριξαν επίσης η υποχώρηση του δολαρίου, η άρνηση της Σαουδικής Αραβίας να δεσμευτεί για αύξηση της παραγωγής μετά από την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η διακοπή στον αγωγό Keystone που μείωσε τις αποστολές καναδικού πετρελαίου σε διυλιστήρια των ΗΠΑ.

Το πρωί της Τρίτης, η τιμή των συμβολαίων του μπρεντ υποχώρησε, στα 105,84 δολάρια το βαρέλι. Κατά τη χθεσινή ημέρα η τιμή του μπρεντ αυξήθηκε 5,1%, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης από τις 12 Απριλίου.

Τα futures του αμερικανικού αργού υποχώρησαν επίσης, στα 102,32 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,1% τη Δευτέρα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο από τις 11 Μαΐου.

Η αγορά πετρελαίου χαρακτηρίζεται από έντονη αστάθεια τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι traders ανησυχούν για μια επικείμενη ύφεση που θα έβλαπτε τη ζήτηση, για τις επιπτώσεις από την πορεία του δολαρίου και για τις ενδείξεις ότι η προσφορά παραμένει στενή.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ πιέζουν για την εφαρμογή ενός σχεδίου για να περιορίσουν τις τιμές του ρωσικού αργού για να «λιμοκτονήσουν» τη Μόσχα από τα κεφάλαια που χρειάζονται για να διατηρήσει την εισβολή της στην Ουκρανία.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης