Παρά την αναστολή καταβολής φόρων το 75% των πολιτών πλήρωσε τον Απρίλιο

Εν μέσω πανδημίας η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών πληρώνει τους φόρους. Τα φορολογικά έσοδα κατέγραψαν τον Απρίλιο μείωση της τάξης του 24%-25%, με τις απώλειες τελικά να περιορίζονται κάτω του 1 δισ. ευρώ.

Αυτ'ο συνέβη γιατί την τελευταία ημέρα του Απριλίου καταβλήθηκαν φόροι ύψους 750 εκατ. ευρώ από 250 εκατ. ευρώ που είχε υπολογίσει το οικονομικό επιτελείο. Σημειώνεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 35% περίπου.

Ωστόσο η μείωση των εσόδων που καταγράφεται είναι σημαντική καθώς είναι ισχύ οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ενώ έχουν «παγώσει» και οι κατασχέσεις από την εφορίες εξαιτίας της πανδημίας.

Η υποχρέωση εξόφλησης φόρων πάντως θα ξεκινήσει μαζικά στα τέλη Αυγούστου όταν φορολογούμενοι και επιχειρήσεις θα πρέπει να αποπληρώνουν ταυτόχρονα τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τις αναστολές φόρων.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε νέα ευνοϊκή ρύθμιση, προκειμένου να μη διογκωθεί η δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και θα αφορά μόνο τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

• Ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανήλθε σε 3.993.521 παρουσιάζοντας μείωση σε σύγκριση με τον Ιανουάριο κατά περίπου 128.000. Η μείωση αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη ρύθμιση οφειλών με τη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 μηνιαίων δόσεων, καθώς και στην εξόφληση με καθυστέρηση της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ που είχε λήξει τον Ιανουάριο.

• Ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων εναντίον των οποίων έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ανήλθε τον Φεβρουάριο στο 1.268.819 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 9.365.

• Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων ανήλθαν τον Φεβρουάριο στα 106,055 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μικρή μείωση 95 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον Ιανουάριο.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης