Ο τουρισμός στην Ελλάδα ίσως ξεπεράσει φέτος το 2019

Ο Τουρισμός στην Ελλάδα ίσως ξεπεράσει φέτος, αυτόν του 2019. Οι αφίξεις στα αεροδρόμια της χώρας αλλά και οι πληρότητες αρχίζουν να προσεγγίζουν ή και σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπερνούν τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί το 2019, που ήταν χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. 

Τον Απρίλιο η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια μας, ήταν μόλις 2,3% χαμηλότερη απ’ αυτή του 2019. Ενισχυτικά λειτούργησε πως τον προηγούμενο μήνα ήταν και οι γιορτές του Πάσχα, τόσο των Ορθοδόξων όσο και των Καθολικών. 

Μάλιστα ορισμένα αεροδρόμια εμφάνισαν τον Απρίλιο επιβατική κίνηση ισχυρότερη του 2019. Για παράδειγμα, το μικρό αεροδρόμιο του Άκτιου έχει υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των επιβατών του, συγκριτικά με το 2019.

Στη Σκιάθο, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 23,2%, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019, με το αντίστοιχο ποσοστό να ανέρχεται σε 7,38%, 5,32% και 10,5% σε Ρόδο, Κω και Ζάκυνθο αντίστοιχα. Στα Χανιά η επιβατική κίνηση είναι αντίστοιχη αυτής του Απριλίου του 2019.

Αυξημένες εμφανίζονται και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία. Ειδικά στα υψηλότερων κατηγοριών ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας οι πληρότητες έχουν αρχίσει να προσεγγίζουν ή σε περιπτώσεις και να ξεπερνούν τα προ πανδημίας επίπεδα. 

Το ίδιο παρατηρείται και στα παραθαλάσσια resort που άνοιξαν ήδη από το Πάσχα, με τα υψηλής κατηγορίας να καταγράφουν πληρότητες της τάξης του 80%-90% τις εορτές αν στα ξενοδοχεία 2 και 3 αστέρων, βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. 

Και οι κρατήσεις για τον Μάιο δείχνουν πως οι αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία του τουρισμού και των εσόδων που είχαν διατυπώσει το προηγούμενο διάστημα στελέχη του τουρισμού και των αερομεταφορών μάλλον θα επιβεβαιωθούν. 

Το στοίχημα για προσέγγιση των επιπέδων του 2019 στην καρδιά της θερινής σεζόν, φαίνεται ότι κερδίζεται, πάρα τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Ωστόσο, όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, παρά τη διαφαινόμενη επιστροφή της κίνησης στην καρδιά της θερινής σεζόν στα επίπεδα του 2019, το ζητούμενο είναι να υπάρξει σύγκλιση σε όλο το διάστημα του έτους.Αυτό όμως, εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να συμβεί πριν από του χρόνου. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης