Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει περισσότερες ζημιές στο λιανεμπόριο αλλά και τα Σούπερ Μάρκετ από την πανδημία

Ζημίες αναμένει να έχει μία στις τέσσερις επιχειρήσεις λιανικης αλλά και Σούπερ Μάρκετ, εξέλιξη που σχετίζεται αφενός με το αυξημένο κόστος λειτουργίας που μειώνει σημαντικά τα περιθώρια κέρδους και αφετέρου λόγω της μείωσης των πωλήσεων.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από δύο χρόνια σημαντικής αύξησης τζίρου και κερδών για τον κλάδο και ειδικά για τους λιανεμπόρους και δείχνει ότι τελικά οι πληθωριστικές πιέσεις, απόρροια και του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν πολύ μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο από ό,τι η πανδημία.

Τα παραπάνω ευρήματα προκύπτουν μεταξύ άλλων από την κυλιόμενη έρευνα τάσεων στο λιανεμπόριο του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο 13 έως 25 Μαΐου 2022 με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και δείγμα 150 ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων (λιανεμπόριο – αλυσίδες σούπερ μάρκετ και προμηθευτές FMCG) από τη Γενική Διεύθυνση και τα τμήματα μάρκετινγκ, πωλήσεων, αγορών, οικονομικών, πληροφορικής κ.λπ.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το ΙΕΛΚΑ στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο είναι δύσκολο να αναστραφεί άμεσα.

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα το 56%, αναμένει χειρότερο οικονομικό αποτέλεσμα ως προς την κερδοφορία της το 2022, ενώ μόλις 11% αναμένει καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα. Κέρδη αναμένει το 49% των επιχειρήσεων, όμως το 25% εξ αυτών θεωρεί ότι θα είναι έως 2%.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης