Ο Ντράγκι ζητά συμφωνία τώρα γιατί "η Ελλάδα δεν έχει να πληρώσει τη δόση του Ιουλίου στην ΕΚΤ"

Στις 20 Ιουλίου η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει προς την ΕΚΤ 3,5 δισ. ευρώ. Δόση υπάρχει και τον Αύγουστο. Να γιατί η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να περιμένει έως το τέλος Ιουνίου, οπότε ολοκληρώνεται η επέκταση της δανειακής σύμβασης, για να υπάρξει συμφωνία των εταίρων με την Ελλάδα.

Η ΕΚΤ πιέζει (και με δραστηριότητα Ντράγκι) ώστε οι πολιτικές ηγεσίες να εξαναγκαστούν σε μια συμφωνία έως τις 11 Μαΐου.

Δείτε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή: Μέσω της επέκτασης του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, που αποφασίζεται κάθε Τετάρτη εδώ και εβδομάδες, η ΕΚΤ «αγοράζει χρόνο» σε Αθήνα και εταίρους για τη διαχείριση της κρίσης και την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Όσο όμως δεν κλείνει η συμφωνία, η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξάνει το όριο έκτακτης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό προκαλεί εκνευρισμό στην ΕΚΤ που, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt, πιέζει για μια συμφωνία "ακόμη και την 11η Μαίου".

ΨΑΧΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ (ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ)

Στο μεταξύ "ντου" στα ταμειακά διαθέσιμα όλων των ασφαλιστικών ταμείων, των ΔΕΚΟ (εισηγμένων και μη) και των φορέων του Δημοσίου (πανεπιστήμια, νοσοκομεία κ.λπ.) πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομικών σε μια ύστατη προσπάθεια να εξασφαλίσει την καταβολή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα.

Το υπουργείο Οικονομικών είναι επαφές με τις διοικήσεις και των εισηγμένων ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ κ.λπ., αλλά και με άλλες ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΠΑ ο και ο ΔΕΣΦΑ. Ο τελευταίος έχει ταμειακά διαθέσιμα 20-30 εκατ. ευρώ, αλλά ορισμένα κεφάλαια χρειάζονται για την υλοποίηση έργων, ενώ πρέπει να συμφωνήσει για τη διάθεσή τους και η Socar.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης