Ο μπαμπούλας των κατασχέσεων δεν έφερε οφειλέτες στις ρυθμίσεις

Τι κι αν προεκλογικά έστειλαν δικαστικούς επιμελητές να κάνουν κατασχεσεις για να εκβιάσουν οφειλέτες ώστε να μπουν στις ρυθμίσεις; Οι αιτήσεις εξακολουθούν να είναι ελάχιστες. Είναι ενδεικτικό ότι για χρέη προς τον ΕΦΚΑ, τις πρώτες 15 ημέρες το ενδιαφέρον ανερχόταν περίπου στο 0,5% με 0,8% των συνολικών οφειλετών που αφορούν οι νέες ευνοϊκές διατάξεις. Τώρα περίπου το 5% όσων έχουν χάσει κάποια ρύθμιση έχει ήδη υποβάλει αίτηση αναβίωσής της.

Αναλυτικά στον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία έχουν υποβληθεί για την αναβίωση των ρυθμίσεων των 120 και των 72 δόσεων (σ.σ. ρύθμιση COVID) συνολικά 3.909 αιτήσεις και ήδη έχουν συνολικά ολοκληρωθεί 2.614 ρυθμίσεις, καθώς οι αιτήσεις διεκπεραιώνονται χειρόγραφα.

Αλλες 5.998 αιτήσεις διεκπεραιώθηκαν –σε αυτή την περίπτωση γρήγορα, καθώς η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά μέσω αυτοματοποιημένης υπηρεσίας– και αφορούν την ενεργοποίηση της ρύθμισης των 72 δόσεων για όσους δεν είχαν καταβάλει δόσεις το διάστημα κατά το οποίο σοβούσε η ενεργειακή κρίση (Σεπτέμβριος 2021 – Δεκέμβριος 2022).

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), έχουν χαθεί περισσότερες από 195.000 ρυθμίσεις. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως μόλις το 5% των οφειλετών έχει υποβάλει αίτηση για επανένταξη σε αυτή την ευνοϊκή διαδικασία, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο πονοκέφαλο στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ.

Πάντως ότι η καταληκτική ημερομηνία για υποβολή αιτήσεων και στις δύο περιπτώσεις αναβίωσης των ρυθμίσεων είναι η 31η Ιουλίου, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες να εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον θα τονωθεί εκ νέου κοντά στην εκπνοή της προθεσμίας, όπως γίνεται τις περισσότερες φορές.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης