Ούτε λέξη στην Έκθεση Πισσαρίδη για το ελληνικό Φορτηγό - Καμία πρόβλεψη για τα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου

Ενώ η Ομάδα Πισσαρίδη στις προτάσεις για την ανάπτυξη της χώρας αναφέρεται στις μεταφορές, ώστε "να ισχυροποιηθούν τα ελληνικά λιμάνια ως πηγή εισόδου εμπορευμάτων στην Ευρώπη και για να διευκολυνθούν οι εξαγωγές αγαθών από τη χώρα", δεν υπάρχει ούτε μια λέξη για τις οδικές μεταφορές και την ενίσχυσή τους.

Από το σκεπτικό της Έκθεσης, απουσιάζει το ελληνικό φορτηγό. Και απουσιάζει αν και δεν μπορεί να εξαιρεθεί από το μεταφορικό έργο αφού ως μέσον είναι αναντικατάστατο.

Ωστόσο πάγια προβλήματα του κλάδου όπως η ανανεωση του στόλου (είναι ο παλαιότερος στην Ευρώπη), η φορολογική ελάφρυνση, η μείωση της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας, ο εξορθολογισμός των προστίμων και του κόστους διοδίων, η αντιμετώπιση της μαύρης μεταφοράς κάτω του κόστους που κυρίως προέρχεται από το εξωτερικό κ.α. μένουν στις καλένδες. 

Συγκεκριμένα, στην Έκθεση Πισσαρίση, αναφέρεται ότι η Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη θέση της στις διεθνείς ροές εμπορίου, αλλά και ανθρώπινου κεφαλαίου, εκμεταλλευόμενη πληρέστερα τη γεωγραφική θέση της, ευρισκόμενη σε ένα κομβικό σταυροδρόμι μεταξύ τριών ηπείρων.

Για τον σκοπό αυτό, στρατηγική σημασία έχουν οι υποδομές και το ρυθμιστικό πλαίσιο στα λιμάνια της χώρας, ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου για μεταφορά εμπορευμάτων, των υποδομών αποθήκευσης και υπόλοιπων υποστηρικτικών στις μεταφορές υπηρεσιών (logistics) και η ανάπτυξη δικτύων μεταφοράς και υποδομών αποθήκευσης ενέργειας.

Η έκθεση εξηγεί ότι πέρα από το να αποτελέσει η χώρα κύρια πύλη εισόδου και εξόδου εμπορικών ροών προς και από την Ευρώπη, η ενίσχυση των υποδομών μεταφοράς δημιουργεί προϋποθέσεις για μια περισσότερο δυναμική συμμετοχή της εγχώριας παραγωγικής δομής στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, με θετικές προοπτικές για την εξωστρέφεια και την καινοτομία.

Σε όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει ούτε μια λέξη για τις οδικές μεταφορές με φορτηγό και για τα μέτρα στήριξης που πρέπει να παρθούν.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης