Οι εμβολιασμένοι Αμερικανοί μπορούν να ταξιδέψουν προς Ελλάδα

Το αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια και με «χαμηλό ρίσκο» για τους ίδιους, μετά από εβδομάδες καθυστερήσεων για την αναθεώρηση της οδηγίας που αποθάρρυνε τους πολίτες από το να πραγματοποιούν μη-αναγκαίες μετακινήσεις.

Εφόσον καταστούν δυνατά τα ταξίδια από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα αυτό αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον ελληνικό τουρισμό, και ειδικά αυτόν της Αθήνας, καθώς είναι από τους ξένους ταξιδιώτες με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή δαπάνη και το 2019 ήταν ψηλά στη κατάταξη της Τράπεζας της Ελλάδος με τις χώρες που έφεραν τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές εισπράξεις, άνω του 1δισ. ευρώ.

Η εν λόγω ανακοίνωση του CDC, που στην ουσία αίρει την οδηγία ότι όλοι οι Αμερικανοί θα πρέπει να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις, είναι πιθανόν να αποτελέσει μια «ένεση» στήριξης στην ταξιδιωτική βιομηχανία των ΗΠΑ, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες από τότε που ξέσπασε η κρίση της Covid στις αρχές του 2020.

Ειδικότερα, η νέα οδηγία του CDC δίνει το πράσινο φως σε εμβολιασμένους παππούδες και γιαγιάδες, να μπαίνουν σε αεροπλάνα για να επισκεφθούν τα εγγόνια τους.

Ομάδα που εκπροσωπεί μεγάλες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ, όπως οι American Airlines, οι Delta Air lines, οι United Airlines, οι Southwest Airlines και άλλες, είχαν παροτρύνει στις 22 Μαρτίου το CDC να επικαιροποιήσει άμεσα τις οδηγίες του ώστε να προβλέπουν ότι «οι εμβολιασμένοι μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια».

Η νέα οδηγία προβλέπει ότι οι Αμερικανοί που έχουν εμβολιαστεί πλήρως δεν θα χρειάζεται να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα από τεστ Covid πριν να εισέλθουν σε μια άλλη χώρα, εκτός και αν αυτό απαιτείται από τις αρχές της χώρας – προορισμού.

Επιπλέον, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε αυτοαπομόνωση όταν επιστρέψουν στις ΗΠΑ, εκτός και αν αυτό ζητηθεί από τις τοπικές αρχές. 

Ωστόσο, δεν αίρονται οι περιορισμοί που απαγορεύουν την είσοδο στις ΗΠΑ για τους περισσότερους μη Αμερικανούς πολίτες, οι οποίοι έχουν πρόσφατα επισκεφθεί την Κίνα, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Επιπλέον, εξακολουθεί να είναι υποχρεωτικό ένα αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ Covid για σχεδόν όλους τους διεθνείς επιβάτες πτήσεων, προτού ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.

Το CDC δεν αναθεώρησε τις οδηγίες τους σε ό,τι αφορά τους μη εμβολιασθέντες.

Επισήμανε μάλιστα ότι δεν ενθαρρύνουν τους πολίτες να ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, παρά τη νέα τους οδηγία, εξαιτίας του υψηλού αριθμού κρουσμάτων σε όλη τη χώρα. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης