Οι δυο ημερομηνίες εκκίνησης του νέου πτωχευτικού

Θα τηρηθούν οι ημερομηνίες για τον πτωχευτικό κώδικα, βάσει των οποίων την 1η Μαρτίου η «Δεύτερη Ευκαιρία» θα τεθεί σε ισχύ για τις επιχειρήσεις και την 1η Ιουνίου θα τεθεί σε ισχύ για τους ιδιώτες και για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα και συγχρόνως το ισχυρό μήνυμα της πρόσφατης έκτακτης σύσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό οι πιέσεις των θεσμών είναι ουσιαστικές και καθοριστικές και μπορεί λόγω πανδημίας να μην υπήρξαν περιθώρια για εφαρμογή του νέου κώδικα την 1η Ιανουαρίου, όπως προβλεπόταν αρχικώς,  όμως οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση δεν μπορεί να λάβει χώρα από τις νέες ημερομηνίες που «σπάνε» την εφαρμογή του κώδικα σε 2 μέρη: Επιχειρήσεις α’ τρίμηνο του 2021 και ιδιώτες β’ τρίμηνο.

Σε αντίθετη περίπτωση επαπειλούνται κυρώσεις οι οποίες μπορεί να φθάσουν, λένε κάποιες πηγές, και σε καθυστέρηση της εκταμίευσης των προκαταβολών από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο πρωθυπουργός ρώτησε τις διοικήσεις των τραπεζών αν και κατά πόσον θα στηρίξουν την εφαρμογή εντός του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και οι ίδιοι επιβεβαίωσαν πως θα στηρίξουν.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης