Οι αριθμοί δείχνουν την οικονομική κατάρρευση στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση είχε προβλέψει στον προϋπολογισμό του 2015 ότι συνολικά θα ανανέωνε repos της τάξης των 80 δισ. ευρώ. Δεν μιλάμε για καθαρό δανεισμό 80 δισ. ευρώ, αλλά για διαρκείς ανανεώσεις 15θήμερων δανείων από τους φορείς του Δημοσίου.

Ωστόσο, στο πρώτο τρίμηνο τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αποκαλύπτουν ότι το εργαλείο των repos έχει χρησιμοποιηθεί πέρα από κάθε πρόβλεψη. Συνολικά, οι ανανεώσεις των βραχυπρόθεσμων δανείων έχουν φθάσει στα 111,8 δισ. ευρώ έως τον Μάρτιο.

Έχουμε λοιπόν μια υπέρβαση κατά 40% ή 31,8 δισ. ευρώ στον... ετήσιο στόχο από το πρώτο κιόλας τρίμηνο. Ζούμε τον πλήρη εκτροχιασμό του προϋπολογισμού και την έλλειψη ρευστότητας του Δημοσίου για να καλύψει τις υποχρεώσεις του εντός και εκτός της χώρας.

Έτσι εξηγείται και γιατί φτάσαμε στη στάση πληρωμών του κράτους, καθώς έχουν γίνει 1,5 δισ. ευρώ λιγότερες πληρωμές απ’ ό,τι προβλεπόταν.

Η μη εκταμίευση δανείων από την Ευρωζώνη και ο πλήρης αποκλεισμός από τις αγορές, αποτελούν τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση έχει στραφεί στον εσωτερικό δανεισμό.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης