Οι αγορές περίμεναν παρέμβαση της ΕΚΤ (με εκτύπωση ευρώ).

Το πρόβλημα της Ε.Ε. δεν είναι οι ελλειματικοί προυπολογισμοί των κρατών μελών της, ούτε οι υπερδανεισμοί χωρών όπως η Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι η εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στο ίδιο το ευρώ. Οι επενδυτές δεν ανησυχούν για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας που επ;i της ουσίας δεν επηρεάζουν παρά ελάχιστα την Ε.Ε. Ανησυχούν για το μέλλον του (κοινού) νομίσματος. Θα μείνει η ευρωζώνη ενωμένη; Θα υπάρξει ανάπτυξη στην Ευρώπη; Και τέλος, θα στηρίξουν οι Ευρωπαίοι σωστά το νόμισμά τους;

Οι επενδυτές περίμεναν ότι έστω την τελευταία στιγμή, η Ευρώπη θα προχωρούσε στα... αυτονόητα. Είτε θα τύπωνε ευρώ, είτε θα εξέδιδε ευρωομόλογα, αγοράζοντας με αυτά όλα τα "τοξικά" ομόλογα κρατών που είναι σε ασφυξία. Με τέτοια μέτρα η Ευρώπη θα αντιμετώπιζε αμέσως την ύφεση, θα έδινε πολύτιμο χρόνο στα κράτη-μέλη της να προσαρμόσουν τα δημοσιονομικά τους, τα επιτόκια δανεισμού θα έπεφταν κατακόρυφα. Δυστυχώς η ΕΚΤ παραγκωνίστηκε. Ο Γαλλογερμανικός άξονας - ή καλύτερα η Μέρκελ μόνη της - επιμένουν σε σκληρή λιτότητα παντού, κάτι που με μαθηματική ακρίβεια θα μεγαλώσει την ύφεση, ενώ η αμφισβήτηση του ευρώ θα μεγαλώσει.

Ο Economist αντιμετωπίζει σκωπτικά το δίδυμο Μέρκελ-Σαρκοζί βαφτίζοντάς το... "Μερκοζί"! Και τι λέει;
Πως οι κανόνες από μόνοι τους ποτέ δεν ήσαν αρκετοί... "Το πρόβλημα", γράφει, "δεν ήταν ποτέ η καταπάτηση των δημοσιονομικών κανόνων στην Ε.Ε.". Το πρόβλημα είναι η βιωσιμότητα του ευρώ και πως πείθεις τους επενδυτές ότι κάνεις τα σωστά.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κρίση του ευρώ θα συνεχιστεί, όσο η ΕΚΤ είναι "έξω από το παιχνίδι". Ουδείς πιστεύει ότι είναι δυνατή η αστυνόμευση... όλων των χωρών της Ε.Ε. ενώ αναρωτιέται κανείς πώς θα μπορεί να συνετίζεται μια χώρα όταν δεν τα καταφέρνει δημοσιονομικά.

Τέλος η ρήξη με την Μ. Βρετανία είναι ένας γρίφος. Άγνωστο αν και ποιούς θα ωφελήσει. Προς το παρόν το Λονδίνο μοιάζει απομονωμένο και ίσως υπάρξουν εντάσεις στο εσωτερικό της χώρας, ωστόσο δεν αποκλείεται ο κ. Κάμερον να δικαιωθεί. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του ευρώ στη συνέχεια.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης