Νέα αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο προαναγγέλλει η Λαγκάρντ Θα ενισχυθούν κατά 50 μονάδες βάσης, είπε στο Ευρωκοινοβούλιο η πρόεδρος της ΕΚΤ

Σε ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε ότι η ΕΚΤ σκοπεύει να αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά άλλη μισή μονάδα τον επόμενο μήνα. «Λαμβάνοντας υπόψη τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις, σκοπεύουμε να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και πάλι στην επόμενη συνεδρίασή μας τον Μάρτιο», είπε η Λαγκάρντ, απευθυνόμενη στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Από πλευράς του ο ανώτατος οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, μιλώντας στο Λονδίνο τόνισε ότι ο αντίκτυπος επί του πληθωρισμού από τις πρόσφατες αυξήσεις επιτοκίων δεν έχει ακόμη γίνει ορατός. «Οι δράσεις στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής συσφίγγουν τις συνθήκες χρηματοδότησης, μειώνουν τους όγκους των πιστώσεων και αλλάζουν τη συμπεριφορά νοικοκυριών και επιχειρήσεων», υπογράμμισε χθες.

«Την ίδια στιγμή ο τελικός αντίκτυπος επί του πληθωρισμού από τα μέτρα που λαμβάνουμε έως σήμερα βρίσκεται εν εξελίξει». Οι αποφάσεις των αρμοδίων αξιωματούχων στόχο έχουν να επαναφέρουν τον ρυθμό αύξησης των τιμών στο 2% εν συγκρίσει με τα τετραπλάσια επίπεδα στα οποία έχει διαμορφωθεί τώρα. Τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται δείχνουν ότι η νομισματι-κή σύσφιγξη θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού κατά 1,2 ποσοστιαία μονάδα το 2023 και κατά 1,8 το 2024, όπως προσέθεσε.

Οπως διευκρίνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου θα αξιολογηθεί η περαιτέρω πορεία της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Παρά τους τρεις μήνες μετριασμού του πληθωρισμού, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εκπέμπουν το μήνυμα πως η μάχη με τις ανερχόμενες τιμές δεν έχει ακόμη κερδηθεί. Ανησυχούν για τις επίμονες υποκείμενες πιέσεις τιμών, που θα μπορούσαν να ενισχυθούν περαιτέρω ενόσω οι εργαζόμενοι απαιτούν αυξήσεις στους μισθούς για να αντισταθμίσουν τη μείωση της αγοραστικής δύναμής τους εξαιτίας της εκτίναξης του πληθωρισμού. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αντιμετωπίζει μια παρόμοια πρόκληση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περισσότερων αυξήσεων επιτοκίων από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως από την ίδια. Αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ, τώρα, τόνισαν ότι η προγραμματισμένη αύξηση του επιτοκίου κατά μισή μονάδα τον επόμενο μήνα είναι απίθανο να είναι η τελευταία σε αυτόν τον κύκλο, ο οποίος με κριτήριο τη νομισματική σύσφιγξη είναι ήδη ο επιθετικότερος στην ιστορία του ιδρύματος.

Τέλος, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, Γκάμπριελ Καλάουφ, στην ίδια γραμμή πλεύσης με τη Λαγκάρντ, είχε δηλώσει αργά την Τρίτη ότι είναι θετικός στη συνέχιση της «δυναμικής δράσης».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης