Με δεκαπλάσιες προσφορές και επιτόκιο 1,88% το 15ετές ελληνικό ομόλογο

Ισχυρή ζήτηση παρουσίασε το 15ετές ομόλογο που εξέδωσε για πρώτη φορά στην ιστορία ο ΟΔΔΗΧ. Οι προσφορές ξεπερνούν τα 17,5 δισ. ευρώ και συνεχίζονται, ενώ στόχος του ελληνικού δημοσίου είναι η άντληση ποσού 2 με 2,5 δισ. ευρώ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αν και το αρχικό επιτόκιο ήταν κοντά στο 1,97% πλέον έχει υποχωρήσει στο 1,88%.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως οι προσφορές από μακροπρόθεσμους επενδυτές ανέρχονται κοντά στα 4 δισ. ευρώ. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα το πρωί και έκλεισε στις 14:00 ώρα Ελλάδος.

Το νέο ομόλογο λήγει το 2035, μία χρονιά που το χρέος δεν έχει ακόμη κριθεί βιώσιμο, αποτελώντας ένα σημαντικό μήνυμα προς τις αγορές.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Με μπαράζ θετικών εκθέσεων για τις προοπτικές της Ελλάδας και των ομολόγων «απάντησαν» οι διεθνείς οίκοι στην αναβάθμιση της χώρας από τη Fitch, στο «ΒΒ» από «ΒΒ-» πριν, και με θετικές προοπτικές από σταθερές.

Πλέον, η βαθμολογία της Fitch είναι η υψηλότερη που έχει δοθεί στην Ελλάδα από τότε που πέρασε το κατώφλι των πακέτων διάσωσης το 2010, και βρίσκεται μόλις δύο σκαλοπάτια κάτω από την «επενδυτική βαθμίδα», την οποία και η ελληνική κυβέρνηση έχει στόχο να κατακτήσει στο α΄ εξάμηνο του 2021.

Κίνηση-έκπληξη, σε σχέση με τις προσδοκίες της, χαρακτήρισε η Morgan Stanley την «ετυμηγορία» της Fitch, τονίζοντας πως η αναβάθμιση αυτή προσθέτει περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας είναι σε θετική πορεία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης